• ,,Škola života“

          •      Dňa 16. 05. 2023 Spojená škola Matice slovenskej 11 v Prešove organizovala 11. ročník prezentácie odborno – praktických zručností žiakov praktických škôl Prešovského kraja pod názvom ,,Škola života“. 

                  Žiaci Tamara Hričáková a Patrik Čech pod vedením svojich pedagógov Mgr. Mariany Haškovej a Mgr. Jána Godu opäť prezentovali svoje vedomosti a zručnosti v oblasti záhradníctva, kedy museli presadiť kvety do vhodnejšieho kvetináča, práce v domácnosti pozostávali zo žehlenia a prezliekania posteľnej bielizne, v oblasti ručných prác a šitia si z filcu ušili drobný darček v podobe myšky, ich zručnosti vynikli tiež pri príprave predjedla v podobe obložených chlebíčkov a jednohubiek, ako aj v oblasti zdravotnej výchovy, kde museli popísať kostru človeka, poskladať kosti do správneho tvaru a vypracovať test o kostre človeka.

                  Za svoju šikovnosť boli odmenení diplomom a drobnými upomienkovými predmetmi. Tamarka a Paťko, opäť ste boli úžasní a ďakujeme vám za perfektnú reprezentáciu našej školy.

          • Ako si bezpečne založiť oheň

          • S príchodom teplých dní sa začalo obdobie grilovačiek. Medzi zručnosti, ktoré v škole rozvíjame, patrí aj práca so sekerou. Tá je dôležitá pri príprave dreva k založeniu ohňa. Naši žiaci si vyskúšali naštiepať triesky a vytvoriť z nich ohnisko. Postup a základné pravidlá museli dodržať, inak by oheň nevznikol. Trocha sme sa pri ňom zahriali. Keďže zadanie spravili na jednotku, môžu si už nabudúce opiecť slaninku alebo špekáčky. Oheň je dobrý sluha ale zlý pán, preto netreba podceňovať manipuláciu s ním.

          • Deň matiek

          • Druhá májová nedeľa je každý rok špeciálnym dňom. Deň matiek je deň, kedy sa vzdáva úcta matkám a materstvu. Je oslavovaný v rôzne dni na mnohých miestach po celom svete, vychádza z rôznych tradícií, napr. vo Veľkej Británii (štvrtá pôstna nedeľa), inak v arabských krajinách (21. marec) a mnoho ďalších. Na Slovensku sa deň matiek oslavuje druhú májovú nedeľu. Myšlienka medzinárodných a pravidelných osláv tohto sviatku vznikla v roku 1907 na počesť Anny Reeves Jarvisovej, ktorá bojovala za práva matiek. Prvýkrát bol verejne slávený o rok neskôr. V roku 1914  vyhlásil vtedajší americký prezident Woodrow  Wilson   prvú oficiálnu oslavu Dňa matiek ako celonárodného sviatku, konajúcu sa druhú májovú nedeľu. V tento deň dávajú deti svojím mamám dary, často vlastnoručne vyrobené. Preto je tento deň ideálny na to, aby sme si pripomenuli, čo všetko pre nás robia a zároveň im za všetko poďakovali.Deň matiek - srdiečko s venovaním / Renum - SAShE.sk - Handmade Dekorácie

          • Hygiena je základ zdravia

          • Piaty máj patrí podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) rukám a ich hygiene. Niet pochýb, že umývanie rúk a dodržiavanie základných princípov je dôležité. Presvedčili sme sa o tom najmä v období pandémie COVIDU. Ako dodržiavať základné pravidla hygieny rúk sa naši žiaci dozvedeli a prakticky vyskúšali pod vedením pracovníčok z „poradne zdravia“ RÚVZ vo Vranove nad Topľou 5.5.2023. Za ich asistencie si precvičili všetky kroky umývania rúk. Správna technika dezinfikovania rúk bola následne odkontrolovaná pod UV lampou. Žiaci sa naučili kedy a ako si umývať ruky, aby im tieto praktické poznatky pomohli predchádzať rôznym ochoreniam.

             

          • Kritéria prijatia do praktickej školy

          •  

            KRITÉRIA PRIJATIA DO PRAKTICKEJ ŠKOLY

            SPOJENÁ ŠKOLA, Námestie slobody 123, 09301 VRANOV NAD TOPĽOU

             

             

                 Riaditeľ Spojenej školy na  základe Usmernenia k prijímaciemu konaniu na stredné školy pre školský rok 2023/2024, stanovuje tieto kritéria pre uchádzačov do Praktickej školy, ktorá je organizačnou zložkou Spojenej školy, Budovateľská 1309, Vranov nad Topľou:

            1. Do praktickej školy môže byť prijatý :

            -   žiak s mentálnym postihnutím

            -   žiak s mentálnym postihnutím v kombinácii s iným zdravotným postihnutím

            -   žiak s viacnásobným postihnutím

            -   žiak s ukončenou základnou školou individuálne integrovaný na základe MP

            -   žiak s ukončenou špeciálnou základnou školou

            -   žiak s MP vzdelávaný v špeciálnej triede pri ZŠ

            -   žiak s ukončenou základnou školou alebo povinnou školskou dochádzkou, ktorému stupeň postihnutia neumožňuje zvládnuť prípravu v odbornom učilišti

            -   žiak s ukončenou povinnou školskou dochádzkou, ktorému stupeň MP zabraňuje v štúdiu na   inej odbornej škole.

             

            1. Do praktickej školy môže byť prijatý:
            • fyzická osoba s mentálnym postihnutím
            • fyzická osoba s viacnásobným postihnutím
            • dospelý občan s mentálnym postihnutím v kombinácii s iným postihnutím, ktorý dovŕšil vek 18 rokov a nebol vzdelávaný v žiadnom odbornom učilišti alebo v praktickej škole, a to aj vtedy ak nespĺňa podmienky v bode 1.

             

            1. Potrebné je:

            Uchádzač o prijatie do praktickej školy osobne doručí alebo  poštou zašle na adresu školy vyplnenú prihlášku na štúdium najneskôr do 20. marca 2023 /rozhodujúci je dátum osobného doručenia resp. dátum podania na poštovú prepravu/. Prihlášku s povinnými prílohami možno podať elektronicky alebo v listinnej podobe.

             

            Povinné prílohy prihlášky žiaka do praktickej školy

            ➢ Vyjadrenie lekára so špecializáciou všeobecné lekárstvo o zdravotnej spôsobilosti študovať príslušný odbor vzdelávania v praktickej škole na školský rok 2023/2024.

            ➢ Správa z diagnostického vyšetrenia vykonaná zariadením poradenstva a prevencie nie staršia ako dva roky.

             ➢ Kópie vysvedčení /predkladá len uchádzač, ktorý bol z niektorého vyučovacieho predmetu na vysvedčení hodnotený slovne (v tomto prípade predkladá len vysvedčenie s príslušným slovným hodnotením), alebo ak nie je možné, aby základná škola, ktorú žiak navštevoval alebo navštevuje, potvrdila hodnotenie žiaka uvedené na prihláške.

            • Potvrdenie o zmenenej pracovnej schopnosti o predkladá len uchádzač so zmenenou pracovnou schopnosťou.
            • Čestné prehlásenie v prípade, že zadováženie súhlasu/podpisu druhého rodiča/zákonného zástupcu je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou.
            • Vyhlásenie k podaniam týkajúcich sa výchovy a vzdelávania syna/dcéry, ak počas celého štúdia, bude podpisovať len jeden zákonný zástupca.
            • V deň konania prijímacích pohovor je potrebné predložiť doklad totožnosti zákonného zástupcu a uchádzača o štúdium, na overenie totožnosti / občiansky preukaz/.

             

            Potvrdenie o nastúpení/nenastúpení žiaka na štúdium, zákonný zástupca podáva na školu, na ktorú nastupuje, a tiež na školu, na ktorú podal prihlášku a na danú školu nenastupuje/ je potrebné si zabezpečiť potrebný počet kópií/.

             

            1. Záujemca o štúdium v  PŠ absolvuje pohovor pred prijímacou komisiou v doprovode svojho zákonného zástupcu. Pozvánka na prijímacie konanie bude doručená zákonnému zástupcovi 5 dní pred dátumom konania prijímacích pohovorov.

             

             

            TREMÍNY PRIJÍMNACÍCH POHOVOROV PRE ŠK. ROK  2023/2024

             

            1. kolo 1. termín – 04.05. 2023, vzhľadom na počet uchádzačov aj 05.05.2023

            1. kolo 2. termín -  09.05.2023                                                                                                

            Riaditeľ  strednej  školy  zverejní na  výveske  školy  a  na  webovom  sídle  školy zoznam uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania 19. mája 2023 (v čase od 0:00 do 23:59 hod.), § 68 ods. 1.

            Uchádzač alebo zákonný  zástupca neplnoletého  uchádzača  najneskôr do  24.  mája  2023 (23:59 hod.), písomne potvrdí strednej škole prijatie na vzdelávanie. / tlačivo - Potvrdenie o nastúpení/nenastúpení žiaka na štúdium/.

             

            2. kolo – 20.06.2023

            Termín na nenaplnený počet miest pre žiakov 20. 06.2023, z organizačných dôvodov môže byť 21.06.2023.                                                                                                              

              Zákonný zástupca najneskôr 23. júna 2023 ( do 23:59 hod.) písomne potvrdí škole prijatie na vzdelávanie / tlačivo - Potvrdenie o nastúpení/nenastúpení žiaka na štúdium/.

             

             

             5. Trieda prvého ročníka PŠ sa neotvorí v prípade nedostatočného naplnenia žiakmi (menej ako štyria žiaci), resp. pri nižšom počte  prijatých žiakov (menej ako štyria žiaci) môže byť prijatý žiak zaradený so súhlasom riaditeľa školy do triedy k vyššiemu ročníku.

             

             

            1. Uchádzačovi, ktorý sa zo závažných dôvodov nemôže zúčastniť prijímacích pohovoroch v uvedených termínoch, určí riaditeľ školy náhradný termín najneskôr v poslednom týždni augusta, pričom dôvod neúčasti na prijímacom pohovore oznámi uchádzač alebo zákonný zástupca maloletého uchádzača riaditeľovi školy najneskôr v deň konania prijímacích pohovorov do 8:00 hod. Riaditeľ školy, v takom prípade rezervuje miesto v počte žiakov, ktorých prijíma do prvého ročníka.

             

            Vo Vranove nad Topľou: 27.02.2023   Riaditeľ Spojenej školy

                                                                               PaedDr. Jozef Imrich    

                                                                                                      

               

             

             

             

             

                                                                                                                

          • Stavanie mája

          • S príchodom mája, mesiaca lásky, prichádza k nám aj dávny zvyk stavania májov, stromov, ktoré sú symbolom víťazstva jari nad zimou, života nad smrťou a znovu sa obnovujúcej prírody a lásky. Zvyk a túžba prejaviť lásku svojej milej postaveným májom a tým jej dať najavo nielen svoju lásku, ale aj sľub manželstva, to nám ostalo a tento zvyk sa zachováva doteraz ako jeden z krásnych tradičných obradov a zvykov. Dnešné stavanie májov je už bez tajností, je to tradícia, ktorú sa však oplatí zachovať a udržiavať a preto aj naši šikovní chlapci pripravili pre dievčatá máj aby im prejavili úctu, a to že im na nich záleží a majú ich radi. Dievčatá si máj krásne ozdobili a spoločne s pánom asistentom a chlapcami ho pripevnili na školskú bránu. 

          • JARNÁ ŠPORTOVÁ OLYMPIÁDA

          • Štvrtok 27.04.2023 nás úvodom privítal pán uč. J. Čurlík povzbudivými slovami. Následne nás nechal pochodovať do kruhu, za zvuku zvláštnej piesne a pritom sme mali mávať ľudom, ktorí tam nestáli.
            Pýtali sme sa: „Čo to je?“ Bola to hymna olympských hier a my sme predstavovali športové družstvá jednotlivých štátov. A potom to začalo. Zrazu sme sa všetci zvŕtali v rytme tanečných piesni. Bolo to
            uletené, zábavné, úžasne. Všetci, malí - veľkí, učitelia - asistenti sme nezostali stáť na mieste. Po búrlivom tanečnom kole sme si trošku vydýchli, zajedli, zapili teplým čajom a mýlne sme si mysleli, že už je koniec, ale nie. Začalo sa druhé športové kolo. Zasúťažili sme si v mnohých športových disciplínach. No, všetko dobré sa raz skončí. A tak, aj naša jarná olympiáda dobehla do svojho cieľa.
            Za všetko ďakujeme hlavnému cvičiteľovi pánu uč. Čurlíkovi a pevne veríme, že nás prekvapí aj na druhý rok. 

          • Jarné kvety

          • „Ja som vám veľký pán, červený som tulipán....“ Aj túto pesničku si zaspievali žiaci tried príprav. roč. ŠŽŠ, 1.B ŠZŠ, 3.C ŠZŠ a 5.A ŠZŠ počas aktivity s názvom JARNÉ KVETY, v rámci plnenia cieľov variantu C. Žiaci pomocou rôznych úloh spoznávali jarné kvety, tiež si rozvíjali pozornosť, jemnú motoriku, matematické schopnosti, hudobnosť i pracovné zručnosti. Počas vychádzky na školskom dvore ovoňali rozkvitnuté tulipány a narcisy. Takéto pestré a voňavé vyučovanie sa žiakom veľmi páčilo. Aktivitu pripravila PaedDr. Tirpáková.

          • "Slávici v lavici"

          • Keď slová zlyhajú, hudba prehovorí” (Hans Christián Andersen)”.  

            Túto myšlienku dnes 26.04.2023 so cťou obhájili žiaci našej školy v speváckej súťaži “Slávici v lavici.” Žiaci ukázali svoje spevácke nadanie a odvahu. Porota vybrala najlepších z nich v troch kategóriách:

            1.kategória:

            1. miesto-  Radko Haňo

            2. miesto - Šimon Iľko

            3. miesto - Dianka Šusteková

            2.kategória:

            1. miesto- Anička Vajdová

            2. miesto - Milanko Tancoš

            3. miesto - Sára Feriová, Adam Ján Lepeta

            3.kategória:

            1. miesto- Damian Pirko

            2. miesto - Tamara Hričáková

            3. miesto - Nina Panáková.

            Cenu publika získala Ninka Panáková.   

            Žiakom sa súťaž veľmi pačila a tešia sa opäť o rok.

          • Beseda s kozmetičkou

          • Staršie dievčatá mali v škole 25.4.2023 milé stretnutie s kozmetičkou pani Jankou Haľkovou. Starať sa o svoje zdravie, t.j. výživu, pleť, vlasy, zuby je samozrejmosťou každej ženy. Vieme, že základné hygienické návyky musíme získať už v detskom veku. Veď, ktorá žena nechce byť upravená, pekne učesaná, nalíčená, vkusne oblečená... Pani Janka navodila  príjemnú atmosféru, žiačkam vysvetlila, ako sa majú správne starať o pleť, ktorá je v ich veku často problematická. Dôležité je, aby si ju vždy večer dobre umyli a ošetrili pleťovým mliekom alebo pleťovou vodou, ktoré zbavia pleť mastnoty a nečistôt. Samy si vyskúšali očistiť pleť a boli prekvapené, aké nečistoty sa zachytili na tampóne. Upozornila ich na nesprávne líčenie, nevhodný make-up a nesprávnu depiláciu. Dievčatá sa družne zapájali do rozhovoru, prekvapilo nás, čo všetko ich trápi a zaujíma. Na viacerých dievčatách im názorne predviedla čistenie pleti, nanášanie make-upu, líčenie.  Darmo, žena v každom veku chce byť upravená, obdivovaná a krásna. 
            Veľká vďaka patrí pani Janke Haľkovej za to, že si našla čas, prišla medzi nás a pútavým rozprávaním žiačky nielen zaujala, ale ich obohatila o nové vedomosti aj zručnosti.

          • Gaňov literárny Prešov

          • Za siedmimi horami , za siedmimi dolinami je malebná krajina. Za siedmou dolinou je kotlina a v nej krásne mestečko. Do tohto mestečka detičky a žiaci sa schádzať začali, aby zarecitovali, čo dobré je a čo zlé a koľko hrdinov z kníh poznajú. Koľko princov, zvieratiek, popolvárov, drakov,.. Ale prečo? Pretože to mestečko ,,Gaňov literárny Prešov"; malo.
            Takto pekne nás privítali 24.4.2023 na XXVI. ročníku krajskej prehliadky v prednese poézie a prózy „Gaňov literárny Prešov“ v Prešove na Spojenej škole Matice slovenskej. Na tejto prehliadke sme nemohli chýbať ani my. Našu školu, ba aj okres vzorne reprezentovali títo žiaci:

            1.miesto – Radko Haňo- kategória starší žiaci variant B
            1.miesto – Kevin Turták – kategória starší žiaci variant A
            1.miesto – Tamarka Hričáková – kategória Praktická škola
            2.miesto – Damián Pirko – kategória starší žiaci variant A


            Všetkým našim žiakom srdečne blahoželáme a prajeme im aj naďalej veľa chuti do čítania, prednášania, recitovania.
            Žiak Kevin Turták postúpil na celoslovenskú prehliadku, ktorá sa uskutoční v Spišskej Novej Vsi, dňa 02.06.2023, pod názvom „Gaňova Tarnava“.

          • Deň Zeme

          • Dňa 21.4 sa žiaci Spojenej školy zúčastnili na programe v rámci Dňa Zeme, ktorú organizovali mesto Vranov n/T. Žiaci si zasúťažili a prezreli si ťažké mechanizmy, ktoré slúžia na údržbu mesta. Zapojili sme sa aj do tomboly, a veru že sa oplatilo. Z výhry sa tešili Lukáš Prostredný a Matej Balga. Z dobrotami z balíčka sa podelili aj so svojimi spolužiakmi.

          • Školička tanca na ZŠ Sídlisko II

          • Dňa 20. apríla 2023 sme sa na pozvanie kamarátov zo ZŠ Sídlisko II znova spoločne stretli. Podarilo sa nám pri tónoch detských ľudových piesní zahrať sa a zaspievať si tak, ako sme to mnohí poznali iba z rozprávania našich starých mám a otcov. Nepotrebovali sme k tomu žiadne výdobytky súčasnej doby, zaobišli sme sa bez mobilov, MP3 prehrávačov, tabletov. Do kroku a v rytme, najprv trochu nesmelo, ale neskôr s odvahou a úsmevom, sme si zaspievali známe detské ľudové pesničky: Mám ručníček, mám, O reťaz, ... a mnohé ďalšie.

            Rozhýbali sme sa v rytme, natrénovali tanečné kroky a spoločne sa predviedli pri "kačacom tanci." V školičke tanca pripravenou Mgr. Kolesárovou sme sa spoločne výborne zabavili. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutie.

          • Beseda s preventistom policajného zboru

          • Dňa 18. apríla 2023 sa uskutočnila beseda s preventistom PZ mesta Vranov nad Topľou mjr. Ing. J. Hrehom. Besedy sa zúčastnili vybrani žiaci z tried. Žiaci vyplnili krátky test, ktorý si potom spoločne rozobrali. Oboznámili sa s trestno-právnymi následkami za spachané skutky u mladistvých, maloletých. Beseda mala preventívny charakter, aby sa žiaci v budúcnosti vyhli delikventnému správaniu.--

            Mgr. Jarmila Praščáková

          • Divadielko žiakov ZŠ Sídlisko II

          • Na konci týždňa 12.4. nás navštívili naši kamaráti zo ZŠ Sídlisko II, ktorí si pre nás pripravili úžasné predstavenie o húseničke a jej premene na krásneho motýľa. Predstavenie sa nám veľmi páčilo, poďakovanie patrí PaedDr. Hermanovskej, ktorá žiakov pripravila. Naši žiaci svojich kamarátov v závere odmenili búrlivým potleskom a sladkou odmenou. Tiež im na oplátku zarecitovali básničku a zaspievali pesničku. Tešíme sa na budúce stretnutie.

          • "Deň Rómov"

          • V utorok 11. apríla 2023 sa náš pán riaditeľ PaedDr. Jozef Imrich zúčastnil v Prešove odborného podujatia pod názvom "Deň Rómov". Podujatie organizoval Národný inštitút vzdelávania a mládeže NIVAM. Jeho hlavným cieľom bolo prezentovať prvky rómskej kultúry , ktoré sú využiteľné v praxi.

          • "Červená Čiapočka"

          • V stredu 12.4.2023 nám po prázdninách prišli zamestnanci Hornozemplínskej knižnice vo Vranove nad Topľou  zahrať  známu obľúbenú rozprávočku "Červená Čiapočka". Úlohu horára si  zahral náš žiak Ondrej Žipaj-Miško. Okrem rozprávky si pre žiakov pripravili aj malý rozprávkový kvíz, ktorí naši žiaci bravúrne zvládli. Ďakujeme zamestnancom Hornozemplínskej knižnice a tešíme sa na ďalšie spoločné akcie.

          • Kráľovstvo recyklácie

            V rámci akcie „Zem verzus plasty.“ k nám do školy zavítali 4 princovia z „Kráľovstva recyklácie“ - Kovík, Sklíčko, Plastík a Papierik. Poinformovali nás o tom, ako veľmi je dôležité chrániť našu Zem, našu planétu, aké dôležité je recyklovať odpad, aby sa naša Zem nezmenila na hromadu odpadkov a plastov. Akcie sa zúčastnili žiaci prípravného ročníka , 1.A a 3.A triedy ZŠ pre žiakov s autizmom v areály školy. Žiaci si pozreli prezentáciu o recyklácii a triedení odpadu, vypracovali pracovný list na danú tému , pozreli video o recyklácii „Recyklónia“ a „Veverička triedička“. Žiakom sa akcia veľmi páčila. Dôležité je uvedomiť si potrebu zmeny a správať sa ohľaduplne k životnému prostrediu okolo nás. Každý z nás môže prispieť k ochrane životného prostredia aspoň tým, že svoj odpad bude triediť a recyklovať a správať sa zodpovedne k prírode.

          • Riaditeľské voľno

                Oznamujeme rodičom udelenie riaditeľského voľna podľa § 150 ods.5 zákona 245/2008 Z. z. pre žiakov všetkých zložiek Spojenej školy Budovateľská 1309 vo Vranove nad Topľou na deň 9.5.2024 a 10.05.2024   z prevádzkových dôvodov /výmena elektrických rozvodov v triedach/. 

             Zároveň Vám oznamujeme, že v uvedený deň nebude v prevádzke výdajná ŠJ a ŠKD.    

            Vyučovanie pokračuje 13.05.2024 v pondelok. 

          • REVIAL

            „ Ona ľúbi pomarančeee...“ Tak takto si 25.4.2024 spolu s hudobnou skupinou Revial zaspievali a zatancovali žiaci a zamestnanci našej školy. Skupina Revial sa postarala o fantastickú zábavu a rozprúdila všetkým krv v žilách. Všetci si to užili a zabávali sa. Na záver si žiaci ešte vydupkali zopár piesní , čo im s radosťou „Šimon a Dušan“ zahrali a zaspievali. Skupine Revial ďakujeme, že nám takto super spríjemnili deň a postarali sa nám všetkým o zábavu. Veľké poďakovanie patrí aj Hornozemplínskej knižnici vo Vranove, hlavne p.Mgr. M. Majzlíkovej za sprostredkovanie tejto akcie pre našich žiakov.

          • Gaňov literárny Prešov

            Dňa 24.4.2024 v priestoroch Spojenej školy Matice Slovenskej v Prešove zazneli krásne recitácie detí a žiakov ŠZŠ v Krajskej súťažnej prehliadke – Gaňov literárny Prešov“- XXVII. ročník. 

            Našu školu reprezentovali žiaci:

            Radko Haňo, ktorý s básňou „Hodina žalovania“ získal 3. miesto,

            Kevin Turták v próze s textom „Denis a jeho sestry“ získal 2.miesto,

            Lukáš Prostredný tiež v próze s textom „Keď budem mať pubertu“ získal 1.miesto.


            Lukáš Prostredný so svojim prvenstvom postúpil na celoštátnu prehliadku v prednese poézie a prózy. Našu školu ešte reprezentoval aj žiak Šimon Iľko. Súťaž bola odborným a kultúrnym zážitkom pre všetkých zúčastnených. Oceneným žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu nielen našej školy, ale aj nášho okresu.

          • Deň Zeme

            Dnes  sa nad  našou školou asi okolo desiatej hodiny začalo veľmi zmrákať, silno fúkať a "dovalila" sa k nám obrovská guľa - zistili sme, že je to zemeguľa. Prišla nám pripomenúť, aký je dnes v kalendári významný deň -  22. apríl - DEŇ ZEME. Všetci sme sa jej veľmi potešili, a preto sme už vopred pripravili rôzne aktvitiy:  zdravie z prírodnej lekárne, chráň vodu, Zem - puzzle, triedime odpad, čajovňa a nakoniec aktivita športom k zdraviu. Žiaci si spolu s učiteľmi prešli všetky stanovišťa, kde sa dozvedeli veľa nových informácií o liečivých bylinkách, kvetoch, kríkoch, stromoch. Naučili sa ako správne triediť odpadky,  získali poznatky o dôležitosti čistej vody a prečo nesmieme znečisťovať prírodu a prostredie okolo seba. Všetci sme sa výborne zabavili, aktivity boli nielen zaujímavé, ale aj pre každého z nás zážitkom. Za odmenu dostal každý sladkú lízanku a omaľovánku. Tešíme sa nabudúce.

          • Odškolené, vyskúšané

            Dňa 18.04.2024 sa na spojenej škole skúšalo, no nie žiakov, ale učiteľov. Pedagogickí a odborní zamestnanci úspešne ukončili vzdelávanie : Stratégie a metódy na podporu aktívneho učenia sa žiakov. Zámerom vzdelávania bolo zlepšiť pripravenosť pedagogických a odborných zamestnancov na poskytovanie inkluzívneho vzdelávania a výchovy detí a žiakov so špeciálnymi výchovno- vzdelávacími potrebami, ale aj ostatných detí a žiakov, ktorí podporu odôvodnene potrebujú. Ďakujeme zamestnancom NIVAM-u v Prešove, predovšetkým lektorke Mgr. Peterovej za vysoko profesionálny prístup a cenné odborné informácie. Veríme, že naša spolupráca bude pokračovať.

          • Integrácia s gráciou

            Tak ako každý rok, aj tohto roku sa žiaci našej školy, dňa 16.04.2024 zúčastnili prehliadky dramatickej tvorivosti žiakov a ľudí s mentálnym postihnutím- Integrácia s gráciou. Do krásneho programu prispeli dramatizáciou rozprávky O Červenej Čiapočke. Aj takýmto spôsobom mohli účinkujúci ukázať svoj talent, stretnúť svojich bývalých spolužiakov, nových kamarátov a prispieť k vytvoreniu príjemnej atmosféry. Tešíme sa na ďalší ročník tejto peknej akcie.

          • Korytnačka Filoména v našej škole

            V pondelok 15.04.2024  zavítali  pracovníčky Hornozemplínskej knižnice s pútavým príbehom o Korytnačke Filoméne, ktorá už viac nechcela byť korytnačkou aj  priamo do našej školy. Žiaci si mohli vyskúšať prácu hercov, pretože sa sami stali na chvíľu hlavnými postavami príbehu o korytnačke. V závere si vyrobili vlastnú korytnačku z papierového taniera. Ďakujeme za krásny zážitok a tešíme sa na budúce.

          • Krajské ocenenie pre našu školu za kvalitnú prácu.

            Regionálny úrad školskej správy v Prešove oceňoval pri príležitosti Dňa učiteľov najlepších zamestnancov v školstve Prešovského kraja. Po krásnom programe žiakov v priestoroch základnej umeleckej školy vo Svidníku nastalo oceňovanie vybraných učiteľov z celého regiónu. Z našej školy bola ocenená pani zástupkyňa Mgr. Anna Novotná za dlhoročnú prácu v prospech spojenej školy,  pedagogické úspechy a mimoriadne výsledky v riadiacej funkcii pri zabezpečovaní chodu školy a zlepšovaní podmienok vo výchove, vzdelávaní a v odbornej starostlivosti o deti a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Ocenenie jej odovzdala pani riaditeľka školskej správy v Prešove RNDr.Bc. Mária Takáčová a JUDr. PhDr. Michal Goriščák, PhD. zástupca primátorky mesta Svidník. Srdečne k oceneniu blahoželáme!

          • Naše mesto

            Vranov nad Topľou je naše mesto. Tu sme sa niektorí narodili, tu chodíme do školy, tu žijeme. Je dôležité, aby sme každý to naše mesto aj poznali. Práve preto sme sa vrámci aktivity variantu C spolu vybrali na okružnú prehliadku mesta, ktorú sme začali pri najcennejšej stavbe a najvzácnejšej pamiatke mesta na Námestí slobody, Bazilike Narodenia Panny Márie. Ďalej sme videli administratívnu budovu AOC, Mestský úrad, Pamätník Hrdinom SNP a bojovníkom proti fašizmu a iné dominanty. Spoločnú slnečnú prechádzku sme si veľmi užili. Okrem sociálnych zručností si žiaci rozvíjali slovnú zásobu, kognitívne funkcie a motoriku.

          • Korytnačka Filoména v knižnici

            V piatok 12. apríla 2024  žiaci  praktickej školy navštívili Hornozemplínsku knižnicu, kde si pre nich  zamesnanci  detského oddelenia pripravili aktivitu pod názvom "Filoména už viac nechce byť korytnačka". Táto kniha ich vtiahla do fascinujúceho príbehu o korytnačke, ktorá túžila po zmene. Po tom ako si vymenila  svoj pancier za kožúšok zajaca i líšky a perie papagája, zistila, že najlepšie jej je vo vlastnom pancieri. Po prečítaní knihy, sa žiaci nechali  inšpirovať a rozhodli sa vytvoriť vlastnú korytnačku z papiera. Táto aktivita nielenže posilnila ich vzťah k čítaniu a kreativite, ale aj podporila ich schopnosť prejavovať svoje myšlienky a nápady. V závere si žiaci prezreli všetky oddelenia knižnice. Ešte raz ďakujeme zamestnancom knižnice a tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutie.

          • „ Slávici v lavici“

            „Hudbe netreba rozumieť , ale ju treba cítiť...“( Marcus Aurélius).

            Tento citát nám dnes 10.04.2024 potvrdili žiaci našej školy v speváckej súťaži

            „ Slávici v lavici“. Žiaci predviedli výborné spevácke, ale zároveň  aj herecké výkony. Všetci sme si to užili v dobrej nálade a prežili sme krásny deň plný spevu, tanca, zábavy a emócií. Porota vybrala najlepších z nich v štyroch kategóriach:

            1.kategória:

            1.miesto- Šimon Iľko

            2.miesto- Šimon Ján Lepeta, Damián Sliško

            3.miesto- Pavol Josipčuk, Kristína Pavučková

            Cena poroty: Lukáš Prostredný

            2.kategória:

            1.miesto: Vanesa Dávidová

            2.miesto: Ľubomíra Kešeľová

            3.miesto: Katarína Mastiľáková

            Cena poroty: Erik Bilý, Adam Husár

            3.kategória:

            1.miesto: Simona Kalejová

            2.miesto: Slavomír Hricko

            3.miesto: Soňa Baranová

            4.kategória: Skupina

            Cena poroty: Matej Balga, Dominik Čerkes, Marek Svetlovský

                                  Kevin Turták, Pavol Trella, Šimon Iľko

                                  Patrik Čech, Nina Panáková

            Všetkým zúčastneným žiakom blahoželáme.

          • Polícia opäť koná

            Dňa 09. apríla 2024 sa uskutočnila beseda s preventistom PZ mesta Vranov nad Topľou, mjr. Ing. J. Hrehom v priestoroch praktickej školy. Žiaci sa oboznámili s trestno-právnymi následkami za spáchané skutky u mladistvých, maloletých, vypočuli si konkrétne policajné prípady zo života, boli upozornení, aby nikdy neskúšali alkohol a drogy. Beseda mala preventívny charakter, aby sa žiaci v budúcnosti vyhli skutkom, ktoré by ich zbavili slobody.
            Mgr. Jarmila Praščáková

          • O dvanástich mesiačikoch

            V pondelok, 08.04.2024, našu školu opäť navštívili žiaci ZŠ Sídlisko II vo Vranove nad Topľou, ktorí si pre našich žiakov pripravili krásnu dramatizáciu rozprávky O dvanástich mesiačikoch. Všetkým žiakom a učiteľom sa ich herecký výkon veľmi páčil, preto boli na záver odmenení obrovským potleskom a sladkou odmenou. Ďakujeme za tento krásny umelecký zážitok a už teraz sa tešíme, ako si pre nás pripravia ďalšie pekné divadielko.

          • Zubné kefky

            Chcem sa veľmi pekne poďakovať všetkým , ktorí sa zapojili do zberu zubných kefiek. Aj keď to bola veľmi krátka a rýchla akcia  vyzbieralo sa asi 134 kefiek. Tieto kefky poslúžia ako materiál na výrobu odpadkových košov. Všetci ste boli super. Ešte raz ďakujem.

            Mgr. Mária Bobaľová

            PS: Súťaž sme aj vďaka vám vyhrali  : )

          • Aktivita GV – Vlajky

            Počas celého marca sa žiaci spolu s učiteľmi zapájali do tejto aktivity. Kreslili, lepili a tvorili vlajky jednotlivých krajín, ktoré by chceli navštíviť, a čo je také typické pre danú krajinu. Všetky práce sú na nástenke GV.  

    • Kontakty

      • Spojená škola, Budovateľská 1309, Vranov n/T
      • +421 57 4495512, mobil:0911 031 224, PaedDr. Jozef Imrich - riaditeľ školy +421 57 4885443, mobil:0911 909 294, Mgr. Anna Novotná - zástupca riaditeľa ZŠ pre TP, ŠZŠ, PŠ +421 917 440 692, mobil:0917 440 692, Mgr. Jana Kolesárová - zástupca riaditeľa ŠMŠ, ZŠ pre autistov, ZŠ pri zdravotníckom zariadení +421 57 4885141, Mgr. Gabriela Ihnátová - odborný referent PaM +421 57 4885140, Eva Hrehová - ekonóm, hospodár +421 57 4422778 v dňoch PO, PIA, Mgr. Martina Žipajová - sociálny pracovník +421 57 4885444 - rehabilitačné oddelenie
      • Budovateľská 1309, 093 01 Vranov nad Topľou 09301 Vranov nad Topľou Slovakia
      • 42089816
      • 2022938489
      • riaditelssvt@gmail.com - PaedDr. Imrich, riaditeľ zastupcassan@gmail.com - Mgr. Novotná, zástupca riaditeľa ZŠ pre TP, ZŠ pre autistov, ŠZŠ, PŠ zastupcasmsjk@gmail.com - Mgr. Kolesárová, zástupca riaditeľa ŠMŠ, ZŠ pri zdravotníckom zariadení personalistassvt@gmail.com - Mgr. Ihnátová, odborný referent PaM hospodarsseh@gmail.com - Eva Hrehová, hospodár socialnypracssvt@gmail.com - Mgr. Žipajová, sociálny pracovník
      • +421911 031 224
    • Prihlásenie