• Vernisáž „Trinásta komnata - môj sen“

          • Naša škola sa už tradične koncom školského roka zapája do výtvarnej súťaže „Trinásta komnata – môj sen“, ktorú realizuje občianske združenie Zanebudka, v spolupráci so Spojenou školou internátnou na Masarykovej ulici v Prešove. Témou VIII. ročníka súťaže bolo „Tajomstvo spod vankúša“. Do súťaže sa zapojilo množstvo škôl Prešovského samosprávneho kraja. V pondelok 22.5.2023, pod vedením odbornej komisie, zloženej z členov Šarišskej galérie v Prešove, sa uskutočnilo vyhodnotenie. Na slávnostnej vernisáži 30. mája boli ocenení aj naši žiaci. Dominik Čerkes získal maľbou „S mamou“ tretie miesto v prvej kategórii, Slavomír Hricko získal maľbou „Stretol som mimozemšťanov“ prvé miesto v tretej kategóri. Úspešným výtvarníkom blahoželáme. 

          • Herbariáda

          • Pod heslom ,,Do prírody bez prípravy nechoď,, si naši žiaci vytvorili herbár z bylín, kríkov a stromov. Ten im má pomôcť pri identifikácii rôznych druhov rastlín pri turistických potulkách prírodou. Tá ponúka širokú škálu rozmanitých druhov, ktoré majú pre človeka veľký význam. Žiaci sa oboznámili s tvarom, farbou listov a názvami rastlín. A teraz, keď sú už teoreticky pripravení, môžu sa smelo vybrať do prírody.

          • Atletický festival pre deti s Downovým syndrómom

          • Dňa 26.5.2023 sa pod vedením pani učiteľky Mgr. Kamily Durkajovej naše žiačky Ella Adamčáková a Nina Panáková zúčastnili „ Atletického festivalu pre deti s Downovým syndrómom“. Organizátormi boli OZ Zanebudka a Spojená škola internátna Prešov so sídlom na Masarykovej ulici, pod záštitou mesta Prešov v spolupráci s Prešovskou Univerzitou. Pretekalo sa podľa pravidiel atletiky v troch disciplínach - beh, skok z miesta a hod kriketovou loptičkou. Medailu za 1. miesto v behu na 50 m si vybojovala Nina Panáková.  Obom žiačkam blahoželáme, že bravúrne  zvládli aj ostatné disciplíny, za čo si odniesli diplomy a krásne vecné ceny. Radi sme sa zúčastnili takejto športovej akcie a dokázali tak, že aj ľudia s Downovým syndrómom dokážu prekonávať prekážky. Tešíme sa znova o rok.

          • „Keď pršalo, mrholilo“

          • Keď pršalo, mrholilo,

            žabiatko sa narodilo,

            žabiatko ver silné ani buk,

            otvorilo sivé očká,

            skríklo: „Mama, kŕk!“

             

            Takýmto krásnym veršíkom bola otvorená medziškolská  recitačná súťaž v prednese poézie a prózy pre žiakov – autistov. Súťaž sa konala v Klokočove na Súkromnej škole pre žiakov s autizmom.

            Tejto  súťaže sa zúčastnili aj žiaci z našej  školy a to konkrétne  Radko Haňo , Patrik Bíž, Damián Pirko a Tamara Hričáková. Prednesy všetkých zúčastnených recitátorov boli na veľmi vysokej úrovni a preto porota mala aj ťažkú úlohu vybrať tých najlepších. A ako sme dopadli?

            Tamara Hričáková    -  1.miesto

            Radko Haňo             -   1.miesto

            Patrik Bíž                  -   diplom za umelecky prežitý prednes

            Damián Pirko            - diplom za smelý prednes

             

            Veľmi sa  tešíme  z úspechov našich žiakov, preto im vyslovujeme veľké poďakovanie. Ďakujeme im aj za to, že robia dobré meno našej škole.

          • Čo ak by zmizol papier?

          • Aktivita koordinátora globáleno vzdelávania bola zrealizovaná počas mesiaca máj. Žiaci diskutovali o spotrebe papiera, kde všade je potrebný a ako by sa mohol nahradiť aspoň tam, kde by to bolo možné. Navrhovali spôsoby ako znížiť jeho spotrebu. Napr. nepísali by sme do zošitov, ale do tabletov alebo na počítačoch, ruky by sme utierali do textilných uterákov... Aktivita bola úspešná a fotky budú na stránke našej školy.

          • "Čítajme si"

          • Vo štvrtok 25.05.2023 sme sa zapojili do projektu "Čítajme si", ktorý vznikol s cieľom pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. 

            Do čítania sa zapojilo 23 čitateľov/žiakov, ktorí čítali knihy určené pre deti a mládež svojim spolužiakom. Čítali sme od druhej vyučovacej hodiny až po štvrtú. Prečítali sme 2 celé knihy (Pozor! Neotváraj túto knihu!, Ako naučiť Eda lietať) a niekoľko kapitol z Malého princa (čítali žiaci praktickej školy) a z knihy Kvak a Čľup (čítali si žiaci s PAS). Počas 3 vyučovacích hodín sa na tomto čitateľskom maratóne vystriedali takmer všetci žiaci našej školy. 

            Do tohto projektu sme sa zapojili prvýkrát, ale určite nie posledný, pretože ide o zaujímavú a zmysluplnú akciu, ktorou motivujeme k čítaniu aj menej sebavedomých čitateľov a zapájame aj nečítajúce deti.

          • Detský výtvarný Vranov 2023

          • Naša škola sa aj tento rok úspešne prezentovala výtvarnými prácami na okresnej výtvarnej súťaži „Detský výtvarný Vranov“. Vyhodnotenie súťaže sa konalo 12. mája 2023 v priestoroch Hornozemplínskeho osvetového strediska vo Vranove nad Topľou. Porota hodnotila v zložení: Mgr. Janka Homzová, Beáta Halandová a Anna Delyová.
            V kategórii špeciálne školy boli ocenené práce týchto našich žiakov: Daniel Kešeľ, Sebastián Fajčák– Zátišie, Slavomír Hricko – Kolekcia prác (Moje mesto). 

          • Vdýchni druhý život textilu

          • Ani upršané počasie 18.5.2023  neodradilo našich žiakov Ninku, Tamarku, Peťka a Dominika v doprovode Mgr. Martiny Kotvasovej a PaedDr. Tomáša Končára od návštevaý MsDK vo Vranove nad Topľou. Tam už čakala lektorka, ktorá si pre nás pripravila workshop s názvom Vdýchni druhý život textilu. Na tomto hodinovom workshope sme sa  naučili ako recyklovať staré oblečenie a vdýchnuť mu nový život. Predviedla nám rôzne výtvarné techniky na ozdobenie používaného textilu, ktoté môžeme bežne použiť na jeho skrášlenie a originálnosť.  Jednou  z výhod je nielen šetrenie peňazí za nové oblečenie, ale aj  ochrana životného prostredia. Ďakujeme MsDK za zaujímavý workshop  a už teraz sa tešíme na ďalšiu  akciu.

          • Školský výlet

          • Aj tohto roku sa uskutočnil školský výlet. Dňa 17. mája sme navštívili mesto Prešov. Aj keď nám počasie neprialo, verili sme, že si prinesieme pekné zážitky. Na začiatku výletu sme zakotvili v obchodnom dome Nóvum. Museli sme sa posilniť pred tým, čo nasledovalo potom. Dopočuli sme sa, že v Divadle Jonáša Záborského majú medovníkový domček. Ten na našich žiakov a ich maškrtné jazýčky čakal už od rána. A prečo? Lebo bol súčasťou divadelného predstavenia O medovníkovom domčeku. V ňom vystupovali poslušní aj neposlušní žiaci, pani učiteľka, samozrejme aj Janko s Marienkou, Vranka a nie veľmi sympatická ježibaba. Príbeh rozprával neposlušný žiak, keď musel pred tabuľou povedať nejakú rozprávku, ktorú mal za úlohu prečítať. Pravdepodobne čítal nejakú novú verziu. V jeho rozprávke sme počuli ako sa Janko s Marienkou stratili v lese lebo púšťali šarkana a odfúklo ich tornádo. Potom naďabili na domček a ježibabu v ňom. Zo začiatku k nim bola milá. Vykrmovala ich. Po čase vyšli na povrch jej nekalé plány a chcela ich zjesť. S útekom im pomohla Vranka, ktorá robila lesnú reportérku. Vranka bola stelesnením zdravého životného štýlu. Jej by skôr vyhovoval brokolicový domček. Nakoniec všetko dobre dopadlo. Aj nám odľahlo. Po predstavení sme dali spoločnú foto a hybaj naspäť do Vranova. Výlet dopadol výletovo, žiaci sa tešili a na ich tvárach bola spokojnosť.

          • Deň mlieka

          • Dňa 16. 5. si pripomíname Svetový deň mlieka a pri tejto príležitosti sa aj žiaci našej školy zapojili do tejto aktivity. Do školy prišli oblečení v bielom a s mliečnou desiatou. Niektorí si chutnú mliečnu desiatu pripravili v škole - krupica, puding. A keďže mlieko patrí medzi najzdravšie potraviny zisťovali sme spoločne prečo a ako prospieva nášmu telu. Nezabudli sme si aj pripomenúť, že v súčasnosti je aj zvýšený výskyt intolerancie na mlieko a aké náhrady sa môžu konzumovať. Súčasťou "bieleho" dňa bolo aj praktické vyskúšanie získavania mlieka pomocou gumennej rukavice. Žiaci si precvičili jemnú motoriku a aj sa zabavili. Zistili sme tiež, že aj maškrta s fialovou kravou obsahuje mlieko, takže si kúsok čokolády môžeme dať. Tiež im bolo v rámci aktivity ponúknuté mlieko, kakao, šľahačka. Celá škola sa aktívne zapojila do tejto akcie, za čo ich chcem pochváliť. A nezabúdajme - každý deň aspoň pohár mlieka.

            Na zdravie!

          • ,,Škola života“

          •      Dňa 16. 05. 2023 Spojená škola Matice slovenskej 11 v Prešove organizovala 11. ročník prezentácie odborno – praktických zručností žiakov praktických škôl Prešovského kraja pod názvom ,,Škola života“. 

                  Žiaci Tamara Hričáková a Patrik Čech pod vedením svojich pedagógov Mgr. Mariany Haškovej a Mgr. Jána Godu opäť prezentovali svoje vedomosti a zručnosti v oblasti záhradníctva, kedy museli presadiť kvety do vhodnejšieho kvetináča, práce v domácnosti pozostávali zo žehlenia a prezliekania posteľnej bielizne, v oblasti ručných prác a šitia si z filcu ušili drobný darček v podobe myšky, ich zručnosti vynikli tiež pri príprave predjedla v podobe obložených chlebíčkov a jednohubiek, ako aj v oblasti zdravotnej výchovy, kde museli popísať kostru človeka, poskladať kosti do správneho tvaru a vypracovať test o kostre človeka.

                  Za svoju šikovnosť boli odmenení diplomom a drobnými upomienkovými predmetmi. Tamarka a Paťko, opäť ste boli úžasní a ďakujeme vám za perfektnú reprezentáciu našej školy.

          • Ako si bezpečne založiť oheň

          • S príchodom teplých dní sa začalo obdobie grilovačiek. Medzi zručnosti, ktoré v škole rozvíjame, patrí aj práca so sekerou. Tá je dôležitá pri príprave dreva k založeniu ohňa. Naši žiaci si vyskúšali naštiepať triesky a vytvoriť z nich ohnisko. Postup a základné pravidlá museli dodržať, inak by oheň nevznikol. Trocha sme sa pri ňom zahriali. Keďže zadanie spravili na jednotku, môžu si už nabudúce opiecť slaninku alebo špekáčky. Oheň je dobrý sluha ale zlý pán, preto netreba podceňovať manipuláciu s ním.

          • Deň matiek

          • Druhá májová nedeľa je každý rok špeciálnym dňom. Deň matiek je deň, kedy sa vzdáva úcta matkám a materstvu. Je oslavovaný v rôzne dni na mnohých miestach po celom svete, vychádza z rôznych tradícií, napr. vo Veľkej Británii (štvrtá pôstna nedeľa), inak v arabských krajinách (21. marec) a mnoho ďalších. Na Slovensku sa deň matiek oslavuje druhú májovú nedeľu. Myšlienka medzinárodných a pravidelných osláv tohto sviatku vznikla v roku 1907 na počesť Anny Reeves Jarvisovej, ktorá bojovala za práva matiek. Prvýkrát bol verejne slávený o rok neskôr. V roku 1914  vyhlásil vtedajší americký prezident Woodrow  Wilson   prvú oficiálnu oslavu Dňa matiek ako celonárodného sviatku, konajúcu sa druhú májovú nedeľu. V tento deň dávajú deti svojím mamám dary, často vlastnoručne vyrobené. Preto je tento deň ideálny na to, aby sme si pripomenuli, čo všetko pre nás robia a zároveň im za všetko poďakovali.Deň matiek - srdiečko s venovaním / Renum - SAShE.sk - Handmade Dekorácie

          • Hygiena je základ zdravia

          • Piaty máj patrí podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) rukám a ich hygiene. Niet pochýb, že umývanie rúk a dodržiavanie základných princípov je dôležité. Presvedčili sme sa o tom najmä v období pandémie COVIDU. Ako dodržiavať základné pravidla hygieny rúk sa naši žiaci dozvedeli a prakticky vyskúšali pod vedením pracovníčok z „poradne zdravia“ RÚVZ vo Vranove nad Topľou 5.5.2023. Za ich asistencie si precvičili všetky kroky umývania rúk. Správna technika dezinfikovania rúk bola následne odkontrolovaná pod UV lampou. Žiaci sa naučili kedy a ako si umývať ruky, aby im tieto praktické poznatky pomohli predchádzať rôznym ochoreniam.

             

          • Stavanie mája

          • S príchodom mája, mesiaca lásky, prichádza k nám aj dávny zvyk stavania májov, stromov, ktoré sú symbolom víťazstva jari nad zimou, života nad smrťou a znovu sa obnovujúcej prírody a lásky. Zvyk a túžba prejaviť lásku svojej milej postaveným májom a tým jej dať najavo nielen svoju lásku, ale aj sľub manželstva, to nám ostalo a tento zvyk sa zachováva doteraz ako jeden z krásnych tradičných obradov a zvykov. Dnešné stavanie májov je už bez tajností, je to tradícia, ktorú sa však oplatí zachovať a udržiavať a preto aj naši šikovní chlapci pripravili pre dievčatá máj aby im prejavili úctu, a to že im na nich záleží a majú ich radi. Dievčatá si máj krásne ozdobili a spoločne s pánom asistentom a chlapcami ho pripevnili na školskú bránu. 

          • JARNÁ ŠPORTOVÁ OLYMPIÁDA

          • Štvrtok 27.04.2023 nás úvodom privítal pán uč. J. Čurlík povzbudivými slovami. Následne nás nechal pochodovať do kruhu, za zvuku zvláštnej piesne a pritom sme mali mávať ľudom, ktorí tam nestáli.
            Pýtali sme sa: „Čo to je?“ Bola to hymna olympských hier a my sme predstavovali športové družstvá jednotlivých štátov. A potom to začalo. Zrazu sme sa všetci zvŕtali v rytme tanečných piesni. Bolo to
            uletené, zábavné, úžasne. Všetci, malí - veľkí, učitelia - asistenti sme nezostali stáť na mieste. Po búrlivom tanečnom kole sme si trošku vydýchli, zajedli, zapili teplým čajom a mýlne sme si mysleli, že už je koniec, ale nie. Začalo sa druhé športové kolo. Zasúťažili sme si v mnohých športových disciplínach. No, všetko dobré sa raz skončí. A tak, aj naša jarná olympiáda dobehla do svojho cieľa.
            Za všetko ďakujeme hlavnému cvičiteľovi pánu uč. Čurlíkovi a pevne veríme, že nás prekvapí aj na druhý rok. 

          • „Za zdravý a čistý kraj“

          • „Za zdravý a čistý kraj“„Za zdravý a čistý kraj“Naša škola sa v zimných mesiacoch zapojila do prípravy projektu ku grantovému programu Nadácie VSE „Za zdravý a čistý kraj“ a naša žiadosť projektu „Záhrada zdravia a oddychu“ bola nadáciou plne podporená. Od apríla môžeme v plnom rozsahu realizovať aktivity spojené s projektom. Spomínaný grantový program je zameraný na projekty, ktoré prinesú konkrétne riešenia vzniknutých ekologických problémov s prínosom do budúcna. Žiadať o grant mohli projekty s cieľom zlepšiť životné prostredie v regióne východného Slovenska, ako aj zabezpečiť starostlivosť o vodu, vzduch, rastliny, hmyz a živočíchy. Zámerom nášho projektu je zrealizovať úpravu exteriéru školskej záhrady, ktorá bude slúžiť ako oddychová zóna žiakom školy, rodičom a miestnej komunite detí a mladých ľudí so zdravotným znevýhodnením. Cieľom projektu je vytvoriť zo školskej záhrady prostredie plné zelene a kvetov, ktoré prilákajú rôznorodý hmyz, spevavé vtáctvo. Chceme zriadiť trvalo udržateľný ekologický systém, prostredie vhodné na odpočinok, zábavu a budovanie pozitívnych vzťahov. Vybudovaním botanického náučného chodníka, osadením hmyzích hotelov, vtáčích búdok a kŕmidiel vytvoriť v areáli školy prírodnú biodiverzitu a vhodnú klímu na upevňovanie hodnotných medziľudských vzťahov. Zároveň vznikne unikátny a funkčný priestor pre ergoterapeutické činnosti v rámci realizácie a udržiavania výstupov projektu. Tieto výstupy a činnosti s nimi spojené podporia budovanie a terapeutické pôsobenie na telesné i duševné zdravie miestnej komunity detí a mladých ľudí so zdravotným znevýhodnením.

            • Vernisáž „Trinásta komnata - môj sen“

              Naša škola sa už tradične koncom školského roka zapája do výtvarnej súťaže „Trinásta komnata – môj sen“, ktorú realizuje občianske združenie Zanebudka, v spolupráci so Spojenou školou internátnou na Masarykovej ulici v Prešove. Témou VIII. ročníka súťaže bolo „Tajomstvo spod vankúša“. Do súťaže sa zapojilo množstvo škôl Prešovského samosprávneho kraja. V pondelok 22.5.2023, pod vedením odbornej komisie, zloženej z členov Šarišskej galérie v Prešove, sa uskutočnilo vyhodnotenie. Na slávnostnej vernisáži 30. mája boli ocenení aj naši žiaci. Dominik Čerkes získal maľbou „S mamou“ tretie miesto v prvej kategórii, Slavomír Hricko získal maľbou „Stretol som mimozemšťanov“ prvé miesto v tretej kategóri. Úspešným výtvarníkom blahoželáme. 

            • Herbariáda

              Pod heslom ,,Do prírody bez prípravy nechoď,, si naši žiaci vytvorili herbár z bylín, kríkov a stromov. Ten im má pomôcť pri identifikácii rôznych druhov rastlín pri turistických potulkách prírodou. Tá ponúka širokú škálu rozmanitých druhov, ktoré majú pre človeka veľký význam. Žiaci sa oboznámili s tvarom, farbou listov a názvami rastlín. A teraz, keď sú už teoreticky pripravení, môžu sa smelo vybrať do prírody.

            • Atletický festival pre deti s Downovým syndrómom

              Dňa 26.5.2023 sa pod vedením pani učiteľky Mgr. Kamily Durkajovej naše žiačky Ella Adamčáková a Nina Panáková zúčastnili „ Atletického festivalu pre deti s Downovým syndrómom“. Organizátormi boli OZ Zanebudka a Spojená škola internátna Prešov so sídlom na Masarykovej ulici, pod záštitou mesta Prešov v spolupráci s Prešovskou Univerzitou. Pretekalo sa podľa pravidiel atletiky v troch disciplínach - beh, skok z miesta a hod kriketovou loptičkou. Medailu za 1. miesto v behu na 50 m si vybojovala Nina Panáková.  Obom žiačkam blahoželáme, že bravúrne  zvládli aj ostatné disciplíny, za čo si odniesli diplomy a krásne vecné ceny. Radi sme sa zúčastnili takejto športovej akcie a dokázali tak, že aj ľudia s Downovým syndrómom dokážu prekonávať prekážky. Tešíme sa znova o rok.

            • „Keď pršalo, mrholilo“

              Keď pršalo, mrholilo,

              žabiatko sa narodilo,

              žabiatko ver silné ani buk,

              otvorilo sivé očká,

              skríklo: „Mama, kŕk!“

               

              Takýmto krásnym veršíkom bola otvorená medziškolská  recitačná súťaž v prednese poézie a prózy pre žiakov – autistov. Súťaž sa konala v Klokočove na Súkromnej škole pre žiakov s autizmom.

              Tejto  súťaže sa zúčastnili aj žiaci z našej  školy a to konkrétne  Radko Haňo , Patrik Bíž, Damián Pirko a Tamara Hričáková. Prednesy všetkých zúčastnených recitátorov boli na veľmi vysokej úrovni a preto porota mala aj ťažkú úlohu vybrať tých najlepších. A ako sme dopadli?

              Tamara Hričáková    -  1.miesto

              Radko Haňo             -   1.miesto

              Patrik Bíž                  -   diplom za umelecky prežitý prednes

              Damián Pirko            - diplom za smelý prednes

               

              Veľmi sa  tešíme  z úspechov našich žiakov, preto im vyslovujeme veľké poďakovanie. Ďakujeme im aj za to, že robia dobré meno našej škole.

            • Čo ak by zmizol papier?

              Aktivita koordinátora globáleno vzdelávania bola zrealizovaná počas mesiaca máj. Žiaci diskutovali o spotrebe papiera, kde všade je potrebný a ako by sa mohol nahradiť aspoň tam, kde by to bolo možné. Navrhovali spôsoby ako znížiť jeho spotrebu. Napr. nepísali by sme do zošitov, ale do tabletov alebo na počítačoch, ruky by sme utierali do textilných uterákov... Aktivita bola úspešná a fotky budú na stránke našej školy.

            • "Čítajme si"

              Vo štvrtok 25.05.2023 sme sa zapojili do projektu "Čítajme si", ktorý vznikol s cieľom pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. 

              Do čítania sa zapojilo 23 čitateľov/žiakov, ktorí čítali knihy určené pre deti a mládež svojim spolužiakom. Čítali sme od druhej vyučovacej hodiny až po štvrtú. Prečítali sme 2 celé knihy (Pozor! Neotváraj túto knihu!, Ako naučiť Eda lietať) a niekoľko kapitol z Malého princa (čítali žiaci praktickej školy) a z knihy Kvak a Čľup (čítali si žiaci s PAS). Počas 3 vyučovacích hodín sa na tomto čitateľskom maratóne vystriedali takmer všetci žiaci našej školy. 

              Do tohto projektu sme sa zapojili prvýkrát, ale určite nie posledný, pretože ide o zaujímavú a zmysluplnú akciu, ktorou motivujeme k čítaniu aj menej sebavedomých čitateľov a zapájame aj nečítajúce deti.

            • Detský výtvarný Vranov 2023

              Naša škola sa aj tento rok úspešne prezentovala výtvarnými prácami na okresnej výtvarnej súťaži „Detský výtvarný Vranov“. Vyhodnotenie súťaže sa konalo 12. mája 2023 v priestoroch Hornozemplínskeho osvetového strediska vo Vranove nad Topľou. Porota hodnotila v zložení: Mgr. Janka Homzová, Beáta Halandová a Anna Delyová.
              V kategórii špeciálne školy boli ocenené práce týchto našich žiakov: Daniel Kešeľ, Sebastián Fajčák– Zátišie, Slavomír Hricko – Kolekcia prác (Moje mesto). 

            • Vdýchni druhý život textilu

              Ani upršané počasie 18.5.2023  neodradilo našich žiakov Ninku, Tamarku, Peťka a Dominika v doprovode Mgr. Martiny Kotvasovej a PaedDr. Tomáša Končára od návštevaý MsDK vo Vranove nad Topľou. Tam už čakala lektorka, ktorá si pre nás pripravila workshop s názvom Vdýchni druhý život textilu. Na tomto hodinovom workshope sme sa  naučili ako recyklovať staré oblečenie a vdýchnuť mu nový život. Predviedla nám rôzne výtvarné techniky na ozdobenie používaného textilu, ktoté môžeme bežne použiť na jeho skrášlenie a originálnosť.  Jednou  z výhod je nielen šetrenie peňazí za nové oblečenie, ale aj  ochrana životného prostredia. Ďakujeme MsDK za zaujímavý workshop  a už teraz sa tešíme na ďalšiu  akciu.

            • Školský výlet

              Aj tohto roku sa uskutočnil školský výlet. Dňa 17. mája sme navštívili mesto Prešov. Aj keď nám počasie neprialo, verili sme, že si prinesieme pekné zážitky. Na začiatku výletu sme zakotvili v obchodnom dome Nóvum. Museli sme sa posilniť pred tým, čo nasledovalo potom. Dopočuli sme sa, že v Divadle Jonáša Záborského majú medovníkový domček. Ten na našich žiakov a ich maškrtné jazýčky čakal už od rána. A prečo? Lebo bol súčasťou divadelného predstavenia O medovníkovom domčeku. V ňom vystupovali poslušní aj neposlušní žiaci, pani učiteľka, samozrejme aj Janko s Marienkou, Vranka a nie veľmi sympatická ježibaba. Príbeh rozprával neposlušný žiak, keď musel pred tabuľou povedať nejakú rozprávku, ktorú mal za úlohu prečítať. Pravdepodobne čítal nejakú novú verziu. V jeho rozprávke sme počuli ako sa Janko s Marienkou stratili v lese lebo púšťali šarkana a odfúklo ich tornádo. Potom naďabili na domček a ježibabu v ňom. Zo začiatku k nim bola milá. Vykrmovala ich. Po čase vyšli na povrch jej nekalé plány a chcela ich zjesť. S útekom im pomohla Vranka, ktorá robila lesnú reportérku. Vranka bola stelesnením zdravého životného štýlu. Jej by skôr vyhovoval brokolicový domček. Nakoniec všetko dobre dopadlo. Aj nám odľahlo. Po predstavení sme dali spoločnú foto a hybaj naspäť do Vranova. Výlet dopadol výletovo, žiaci sa tešili a na ich tvárach bola spokojnosť.

            • Deň mlieka

              Dňa 16. 5. si pripomíname Svetový deň mlieka a pri tejto príležitosti sa aj žiaci našej školy zapojili do tejto aktivity. Do školy prišli oblečení v bielom a s mliečnou desiatou. Niektorí si chutnú mliečnu desiatu pripravili v škole - krupica, puding. A keďže mlieko patrí medzi najzdravšie potraviny zisťovali sme spoločne prečo a ako prospieva nášmu telu. Nezabudli sme si aj pripomenúť, že v súčasnosti je aj zvýšený výskyt intolerancie na mlieko a aké náhrady sa môžu konzumovať. Súčasťou "bieleho" dňa bolo aj praktické vyskúšanie získavania mlieka pomocou gumennej rukavice. Žiaci si precvičili jemnú motoriku a aj sa zabavili. Zistili sme tiež, že aj maškrta s fialovou kravou obsahuje mlieko, takže si kúsok čokolády môžeme dať. Tiež im bolo v rámci aktivity ponúknuté mlieko, kakao, šľahačka. Celá škola sa aktívne zapojila do tejto akcie, za čo ich chcem pochváliť. A nezabúdajme - každý deň aspoň pohár mlieka.

              Na zdravie!

            • ,,Škola života“

                   Dňa 16. 05. 2023 Spojená škola Matice slovenskej 11 v Prešove organizovala 11. ročník prezentácie odborno – praktických zručností žiakov praktických škôl Prešovského kraja pod názvom ,,Škola života“. 

                    Žiaci Tamara Hričáková a Patrik Čech pod vedením svojich pedagógov Mgr. Mariany Haškovej a Mgr. Jána Godu opäť prezentovali svoje vedomosti a zručnosti v oblasti záhradníctva, kedy museli presadiť kvety do vhodnejšieho kvetináča, práce v domácnosti pozostávali zo žehlenia a prezliekania posteľnej bielizne, v oblasti ručných prác a šitia si z filcu ušili drobný darček v podobe myšky, ich zručnosti vynikli tiež pri príprave predjedla v podobe obložených chlebíčkov a jednohubiek, ako aj v oblasti zdravotnej výchovy, kde museli popísať kostru človeka, poskladať kosti do správneho tvaru a vypracovať test o kostre človeka.

                    Za svoju šikovnosť boli odmenení diplomom a drobnými upomienkovými predmetmi. Tamarka a Paťko, opäť ste boli úžasní a ďakujeme vám za perfektnú reprezentáciu našej školy.

            • Ako si bezpečne založiť oheň

              S príchodom teplých dní sa začalo obdobie grilovačiek. Medzi zručnosti, ktoré v škole rozvíjame, patrí aj práca so sekerou. Tá je dôležitá pri príprave dreva k založeniu ohňa. Naši žiaci si vyskúšali naštiepať triesky a vytvoriť z nich ohnisko. Postup a základné pravidlá museli dodržať, inak by oheň nevznikol. Trocha sme sa pri ňom zahriali. Keďže zadanie spravili na jednotku, môžu si už nabudúce opiecť slaninku alebo špekáčky. Oheň je dobrý sluha ale zlý pán, preto netreba podceňovať manipuláciu s ním.

            • Deň matiek

              Druhá májová nedeľa je každý rok špeciálnym dňom. Deň matiek je deň, kedy sa vzdáva úcta matkám a materstvu. Je oslavovaný v rôzne dni na mnohých miestach po celom svete, vychádza z rôznych tradícií, napr. vo Veľkej Británii (štvrtá pôstna nedeľa), inak v arabských krajinách (21. marec) a mnoho ďalších. Na Slovensku sa deň matiek oslavuje druhú májovú nedeľu. Myšlienka medzinárodných a pravidelných osláv tohto sviatku vznikla v roku 1907 na počesť Anny Reeves Jarvisovej, ktorá bojovala za práva matiek. Prvýkrát bol verejne slávený o rok neskôr. V roku 1914  vyhlásil vtedajší americký prezident Woodrow  Wilson   prvú oficiálnu oslavu Dňa matiek ako celonárodného sviatku, konajúcu sa druhú májovú nedeľu. V tento deň dávajú deti svojím mamám dary, často vlastnoručne vyrobené. Preto je tento deň ideálny na to, aby sme si pripomenuli, čo všetko pre nás robia a zároveň im za všetko poďakovali.Deň matiek - srdiečko s venovaním / Renum - SAShE.sk - Handmade Dekorácie

            • Hygiena je základ zdravia

              Piaty máj patrí podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) rukám a ich hygiene. Niet pochýb, že umývanie rúk a dodržiavanie základných princípov je dôležité. Presvedčili sme sa o tom najmä v období pandémie COVIDU. Ako dodržiavať základné pravidla hygieny rúk sa naši žiaci dozvedeli a prakticky vyskúšali pod vedením pracovníčok z „poradne zdravia“ RÚVZ vo Vranove nad Topľou 5.5.2023. Za ich asistencie si precvičili všetky kroky umývania rúk. Správna technika dezinfikovania rúk bola následne odkontrolovaná pod UV lampou. Žiaci sa naučili kedy a ako si umývať ruky, aby im tieto praktické poznatky pomohli predchádzať rôznym ochoreniam.

               

            • Stavanie mája

              S príchodom mája, mesiaca lásky, prichádza k nám aj dávny zvyk stavania májov, stromov, ktoré sú symbolom víťazstva jari nad zimou, života nad smrťou a znovu sa obnovujúcej prírody a lásky. Zvyk a túžba prejaviť lásku svojej milej postaveným májom a tým jej dať najavo nielen svoju lásku, ale aj sľub manželstva, to nám ostalo a tento zvyk sa zachováva doteraz ako jeden z krásnych tradičných obradov a zvykov. Dnešné stavanie májov je už bez tajností, je to tradícia, ktorú sa však oplatí zachovať a udržiavať a preto aj naši šikovní chlapci pripravili pre dievčatá máj aby im prejavili úctu, a to že im na nich záleží a majú ich radi. Dievčatá si máj krásne ozdobili a spoločne s pánom asistentom a chlapcami ho pripevnili na školskú bránu. 

            • JARNÁ ŠPORTOVÁ OLYMPIÁDA

              Štvrtok 27.04.2023 nás úvodom privítal pán uč. J. Čurlík povzbudivými slovami. Následne nás nechal pochodovať do kruhu, za zvuku zvláštnej piesne a pritom sme mali mávať ľudom, ktorí tam nestáli.
              Pýtali sme sa: „Čo to je?“ Bola to hymna olympských hier a my sme predstavovali športové družstvá jednotlivých štátov. A potom to začalo. Zrazu sme sa všetci zvŕtali v rytme tanečných piesni. Bolo to
              uletené, zábavné, úžasne. Všetci, malí - veľkí, učitelia - asistenti sme nezostali stáť na mieste. Po búrlivom tanečnom kole sme si trošku vydýchli, zajedli, zapili teplým čajom a mýlne sme si mysleli, že už je koniec, ale nie. Začalo sa druhé športové kolo. Zasúťažili sme si v mnohých športových disciplínach. No, všetko dobré sa raz skončí. A tak, aj naša jarná olympiáda dobehla do svojho cieľa.
              Za všetko ďakujeme hlavnému cvičiteľovi pánu uč. Čurlíkovi a pevne veríme, že nás prekvapí aj na druhý rok. 

            • „Za zdravý a čistý kraj“

              „Za zdravý a čistý kraj“„Za zdravý a čistý kraj“Naša škola sa v zimných mesiacoch zapojila do prípravy projektu ku grantovému programu Nadácie VSE „Za zdravý a čistý kraj“ a naša žiadosť projektu „Záhrada zdravia a oddychu“ bola nadáciou plne podporená. Od apríla môžeme v plnom rozsahu realizovať aktivity spojené s projektom. Spomínaný grantový program je zameraný na projekty, ktoré prinesú konkrétne riešenia vzniknutých ekologických problémov s prínosom do budúcna. Žiadať o grant mohli projekty s cieľom zlepšiť životné prostredie v regióne východného Slovenska, ako aj zabezpečiť starostlivosť o vodu, vzduch, rastliny, hmyz a živočíchy. Zámerom nášho projektu je zrealizovať úpravu exteriéru školskej záhrady, ktorá bude slúžiť ako oddychová zóna žiakom školy, rodičom a miestnej komunite detí a mladých ľudí so zdravotným znevýhodnením. Cieľom projektu je vytvoriť zo školskej záhrady prostredie plné zelene a kvetov, ktoré prilákajú rôznorodý hmyz, spevavé vtáctvo. Chceme zriadiť trvalo udržateľný ekologický systém, prostredie vhodné na odpočinok, zábavu a budovanie pozitívnych vzťahov. Vybudovaním botanického náučného chodníka, osadením hmyzích hotelov, vtáčích búdok a kŕmidiel vytvoriť v areáli školy prírodnú biodiverzitu a vhodnú klímu na upevňovanie hodnotných medziľudských vzťahov. Zároveň vznikne unikátny a funkčný priestor pre ergoterapeutické činnosti v rámci realizácie a udržiavania výstupov projektu. Tieto výstupy a činnosti s nimi spojené podporia budovanie a terapeutické pôsobenie na telesné i duševné zdravie miestnej komunity detí a mladých ľudí so zdravotným znevýhodnením.

        • Kontakty

          • Spojená škola, Budovateľská 1309, Vranov n/T
          • +421 57 4495512, mobil:0911 031 224, PaedDr. Jozef Imrich - riaditeľ školy +421 57 4885443, mobil:0911 909 294, Mgr. Anna Novotná - zástupca riaditeľa ZŠ pre TP, ŠZŠ, PŠ +421 917 440 692, mobil:0917 440 692, Mgr. Jana Kolesárová - zástupca riaditeľa ŠMŠ, ZŠ pre autistov, ZŠ pri zdravotníckom zariadení +421 57 4885141, Mgr. Gabriela Ihnátová - odborný referent PaM +421 57 4885140, Eva Hrehová - ekonóm, hospodár +421 57 4422778 v dňoch PO, PIA, Mgr. Martina Žipajová - sociálny pracovník +421 57 4885444 - rehabilitačné oddelenie
          • Budovateľská 1309, 093 01 Vranov nad Topľou 09301 Vranov nad Topľou Slovakia
          • 42089816
          • 2022938489
          • riaditelssvt@gmail.com - PaedDr. Imrich, riaditeľ zastupcassan@gmail.com - Mgr. Novotná, zástupca riaditeľa ZŠ pre TP, ZŠ pre autistov, ŠZŠ, PŠ zastupcasmsjk@gmail.com - Mgr. Kolesárová, zástupca riaditeľa ŠMŠ, ZŠ pri zdravotníckom zariadení personalistassvt@gmail.com - Mgr. Ihnátová, odborný referent PaM hospodarsseh@gmail.com - Eva Hrehová, hospodár socialnypracssvt@gmail.com - Mgr. Žipajová, sociálny pracovník
          • +421911 031 224
        • Prihlásenie