• Projekt Zdravá škola

          • Spojená škola, Budovateľská 1309, Vranov nad Topľou realizuje pre svojich žiakov projekt „Zdravá škola“. Zámerom projektu je praktickou formou motivovať a inšpirovať žiakov so zdravotným znevýhodnením k zdravej životospráve a príprave jedál. Prostredníctvom praktických činností žiaci spoznávajú význam zdravej výživy, dokážu rozlíšiť zdravé potraviny, učia sa úsporne zaobchádzať s potravinami, získavajú vedomosti a zručnosti pri príprave jedál.

            Dar je poskytnutý v rámci programu „Vy rozhodujete, my pomáhame“, ktorý sa realizuje z daru spoločnosti TESCO STORES SR, a.s.

          • Zážitkové učenie

          • Žiaci II.B ŠZŠ sa na hodine RVK oboznámili s hláskou „O“ trocha netradične. Písmenko „O“ hľadali na obrázkoch, tvorili ho modelovaním, lepením, skladaním a strihaním, hrali sa s ním pri počítaní, hľadali a skladali ho aj v posilňovni. A dokonca nám v triede vyrástol aj strom – „O“ – orech. Zážitkové učenie sa prelínalo všetkými vyučovacími hodinami RGZ, VUC, MAT, ZRT, pretože čím viac zmyslov je pri spoznávaní písmen zapojených, tým lepšie si ich hlavička zapamätá.

          • Zimné radovánky na snehu

          • „ Postavím si snehuliaka na najbližšom brehu, postavím si snehuliaka z bielučkého snehu. Jedna guľa, druhá guľa, tretiu na vrch dám a už stojí snehuliačik a už stojí tam.“ Aj takúto pesničku si zaspievali žiaci 1.A a 2.A ŠZŠ pri zimných hrách a stavaní snehuliaka na školskom dvore. To, že nasnežilo, využili naozaj naplno. Nechýbala guľovačka, šmýkanie, anjeli v snehu, ale najväčšiu radosť mali zo snehuliaka, ktorého si spoločne postavili.

          • Medzinárodný deň komplimentov

          • Medzinárodný deň komplimentov, ktorý každoročne oslavujeme 24. januára, je špeciálnou príležitosťou, ktorá povzbudzuje nielen žiakov na celom svete, aby vyjadrili svoje uznanie a šírili pozitívitu prostredníctvom úprimných komplimentov. Tento deň slúži ako pripomienka sily láskavých slov a ich schopnosti rozjasniť niekomu deň. V našej škole sme z celého srdca prijali Medzinárodný deň komplimentov, čím sme vytvárali atmosféru povzbudenia a uznania. Žiaci a zamestnanci sa aktívne podieľali na výmene komplimentov, vzájomnom uznávaní svojich silných stránok a ocenení ich prínosu pre školskú komunitu. Žiaci sa naučili, aké dôležité je byť pozorný a poznať pozitívne vlastnosti druhých. Komplimenty plynuli voľne a vytvárali vlnový efekt pozitivity v celej škole. Žiaci a zamestnanci cítili ocenenie a uznanie za ich úsilie, ktoré im zvýšilo sebavedomie a motiváciu. Jednoduchý akt skutočného komplimentu nielen spríjemnil deň obdarovaných, ale podporil aj pocit jednoty a kamarátstva medzi všetkými.

          • Posilňujme svoju imunitu

          • Pri ochoreniach z prechladnutia sa jedná o infekcie horných dýchacích ciest, ktoré sa často objavujú po pôsobení chladu, ale chlad sám osebe nespôsobuje nádchu ani kašeľ, v 80 % sú to vírusy. Tie sa rýchlejšie šíria práve preto, že nedostatok slnečných lúčov, vitamínov a chlad náš organizmus oslabujú, takže nákaze skôr podľahneme. Typickými symptómami sú kašeľ, nádcha a zachrípnutie. Možnou komplikáciou môže byť dodatočná bakteriálna infekcia, ktorá musí byť spravidla liečená antibiotikami. Pri nedostatočnej regenerácií a opakovanej zníženej odolnosti jedinca môže dôjsť k zníženiu imunitnej odolnosti organizmu a  k rozvoju poruchy imunity. Vtedy môže jedinec trpieť častými infekciami horných dýchacích ciest.

            Príznaky vírusovej infekcie

            Virózy sa prejavujú kýchaním, zápalom spojoviek, bolesťou hrdla, nádchou, kašľom ale i pocitmi únavy, malátnosti a bolesťami svalov a často celého tela. Vzhľadom na možné následné komplikácie banálneho prechladnutia sa odporúča počas ochorenia obmedziť fyzickú a duševnú aktivitu a prijímať dostatok tekutín najmä vo forme bylinných čajov. V priaznivom prípade je možné vyliečiť prechladnutie do 3 dní, u oslabených jedincov do 7 dní. Pri nesprávnom spôsobe liečby a pridružení bakteriálnej infekcie môže byť obdobie rekonvalescencie oveľa dlhšie.

            Horúčka

            Ak je pri viróze ( vírusovej infekcii ) vysoká horúčka, treba ju považovať za pozitívnu obrannú reakciu tela, ktorá tým ničí vírusy a baktérie. V prípade vysokej horúčky (nad 38 st. C) je možné použiť lieky znižujúce teplotu .

            Nádcha

            Počiatočné šteklenie v nose s nutkaním na kýchanie rýchlo prechádza do nádchy. Zápalom nosovej sliznice pritom dochádza k vodnatej až hlienovito-hnisavej sekrécii s obmedzením dýchania cez nos, so zhoršením schopnosti čuchu a nosovou rečou.

            Primerane sa obliekajme a pestrou stravou sa snažme posilniť si svoju imunitu. Zvýšený príjem

            vitamínov nám pomôže prekonať obdobie zvýšeného výskytu chorôb. Snažme sa aj dodržiavaním

            hygienických opatrení obmedziť šírenie chorôb v našej škole. Umývajme si častejšie ruky, používajme

            dezinfekčné prostriedky, snažme sa aj pri kontaktoch s ostatnými  ľuďmi dodržiavať väčšiu vzdialenosť a

            snažme sa aj častejším pobytom na čertvom vzduchu udržať si svoje zdravie.

          • Novoročné posedenie

          • Po Vianočných prázdninách sa žiaci opäť vrátili do školských lavíc. Svoje zážitky, ako aj vianočné tradície, ktoré zvyknú dodržiavať vo svojich rodinách si žiaci variantu C mohli porozprávať na spoločnom novoročnom posedení. Tento čas si spríjemnili rôznymi hrami, ale aj dobrotami, ktoré si spolu pripravili. Aktivitou si rozvíjali sociálne zručnosti, slovnú zásobu, kognitívne funkcie, ako aj jemnú a hrubú motoriku. Na záver si nezabudli vzájomne zaželať všetko len to najlepšie do nového roku 2024.

          • Svet očami autistov - 2023

          • Každý z nás je jedinečný a má svoj unikátny pohľad na svet. Aj pohľad našich žiakov je originálny. Pomocou svojich obrázkov nás dostávajú hlbšie do ich sveta a odhaľujú tak kus svojho vnútra, vnímania reality. Aj naši žiaci majú tento dar a vedia komunikovať svojimi obrázkami. Presvedčili nás o tom svojou tvorbou, ktorou prehovorili k porotcom vo výtvarnej súťaži “Svet očami autistov“ témou „Moje najobľúbenejšie zvieratko“. V súťaži nás úspešne prezentovali žiaci z výtvarného krúžku, Slavomír Hricko (2. Miesto – „Môj pes“) a Adam Kroka (cena poroty – „Koala a Ja). Srdečne im blahoželáme k úspechu.

            • Projekt Zdravá škola

              Spojená škola, Budovateľská 1309, Vranov nad Topľou realizuje pre svojich žiakov projekt „Zdravá škola“. Zámerom projektu je praktickou formou motivovať a inšpirovať žiakov so zdravotným znevýhodnením k zdravej životospráve a príprave jedál. Prostredníctvom praktických činností žiaci spoznávajú význam zdravej výživy, dokážu rozlíšiť zdravé potraviny, učia sa úsporne zaobchádzať s potravinami, získavajú vedomosti a zručnosti pri príprave jedál.

              Dar je poskytnutý v rámci programu „Vy rozhodujete, my pomáhame“, ktorý sa realizuje z daru spoločnosti TESCO STORES SR, a.s.

            • Zážitkové učenie

              Žiaci II.B ŠZŠ sa na hodine RVK oboznámili s hláskou „O“ trocha netradične. Písmenko „O“ hľadali na obrázkoch, tvorili ho modelovaním, lepením, skladaním a strihaním, hrali sa s ním pri počítaní, hľadali a skladali ho aj v posilňovni. A dokonca nám v triede vyrástol aj strom – „O“ – orech. Zážitkové učenie sa prelínalo všetkými vyučovacími hodinami RGZ, VUC, MAT, ZRT, pretože čím viac zmyslov je pri spoznávaní písmen zapojených, tým lepšie si ich hlavička zapamätá.

            • Zimné radovánky na snehu

              „ Postavím si snehuliaka na najbližšom brehu, postavím si snehuliaka z bielučkého snehu. Jedna guľa, druhá guľa, tretiu na vrch dám a už stojí snehuliačik a už stojí tam.“ Aj takúto pesničku si zaspievali žiaci 1.A a 2.A ŠZŠ pri zimných hrách a stavaní snehuliaka na školskom dvore. To, že nasnežilo, využili naozaj naplno. Nechýbala guľovačka, šmýkanie, anjeli v snehu, ale najväčšiu radosť mali zo snehuliaka, ktorého si spoločne postavili.

            • Medzinárodný deň komplimentov

              Medzinárodný deň komplimentov, ktorý každoročne oslavujeme 24. januára, je špeciálnou príležitosťou, ktorá povzbudzuje nielen žiakov na celom svete, aby vyjadrili svoje uznanie a šírili pozitívitu prostredníctvom úprimných komplimentov. Tento deň slúži ako pripomienka sily láskavých slov a ich schopnosti rozjasniť niekomu deň. V našej škole sme z celého srdca prijali Medzinárodný deň komplimentov, čím sme vytvárali atmosféru povzbudenia a uznania. Žiaci a zamestnanci sa aktívne podieľali na výmene komplimentov, vzájomnom uznávaní svojich silných stránok a ocenení ich prínosu pre školskú komunitu. Žiaci sa naučili, aké dôležité je byť pozorný a poznať pozitívne vlastnosti druhých. Komplimenty plynuli voľne a vytvárali vlnový efekt pozitivity v celej škole. Žiaci a zamestnanci cítili ocenenie a uznanie za ich úsilie, ktoré im zvýšilo sebavedomie a motiváciu. Jednoduchý akt skutočného komplimentu nielen spríjemnil deň obdarovaných, ale podporil aj pocit jednoty a kamarátstva medzi všetkými.

            • Posilňujme svoju imunitu

              Pri ochoreniach z prechladnutia sa jedná o infekcie horných dýchacích ciest, ktoré sa často objavujú po pôsobení chladu, ale chlad sám osebe nespôsobuje nádchu ani kašeľ, v 80 % sú to vírusy. Tie sa rýchlejšie šíria práve preto, že nedostatok slnečných lúčov, vitamínov a chlad náš organizmus oslabujú, takže nákaze skôr podľahneme. Typickými symptómami sú kašeľ, nádcha a zachrípnutie. Možnou komplikáciou môže byť dodatočná bakteriálna infekcia, ktorá musí byť spravidla liečená antibiotikami. Pri nedostatočnej regenerácií a opakovanej zníženej odolnosti jedinca môže dôjsť k zníženiu imunitnej odolnosti organizmu a  k rozvoju poruchy imunity. Vtedy môže jedinec trpieť častými infekciami horných dýchacích ciest.

              Príznaky vírusovej infekcie

              Virózy sa prejavujú kýchaním, zápalom spojoviek, bolesťou hrdla, nádchou, kašľom ale i pocitmi únavy, malátnosti a bolesťami svalov a často celého tela. Vzhľadom na možné následné komplikácie banálneho prechladnutia sa odporúča počas ochorenia obmedziť fyzickú a duševnú aktivitu a prijímať dostatok tekutín najmä vo forme bylinných čajov. V priaznivom prípade je možné vyliečiť prechladnutie do 3 dní, u oslabených jedincov do 7 dní. Pri nesprávnom spôsobe liečby a pridružení bakteriálnej infekcie môže byť obdobie rekonvalescencie oveľa dlhšie.

              Horúčka

              Ak je pri viróze ( vírusovej infekcii ) vysoká horúčka, treba ju považovať za pozitívnu obrannú reakciu tela, ktorá tým ničí vírusy a baktérie. V prípade vysokej horúčky (nad 38 st. C) je možné použiť lieky znižujúce teplotu .

              Nádcha

              Počiatočné šteklenie v nose s nutkaním na kýchanie rýchlo prechádza do nádchy. Zápalom nosovej sliznice pritom dochádza k vodnatej až hlienovito-hnisavej sekrécii s obmedzením dýchania cez nos, so zhoršením schopnosti čuchu a nosovou rečou.

              Primerane sa obliekajme a pestrou stravou sa snažme posilniť si svoju imunitu. Zvýšený príjem

              vitamínov nám pomôže prekonať obdobie zvýšeného výskytu chorôb. Snažme sa aj dodržiavaním

              hygienických opatrení obmedziť šírenie chorôb v našej škole. Umývajme si častejšie ruky, používajme

              dezinfekčné prostriedky, snažme sa aj pri kontaktoch s ostatnými  ľuďmi dodržiavať väčšiu vzdialenosť a

              snažme sa aj častejším pobytom na čertvom vzduchu udržať si svoje zdravie.

            • Novoročné posedenie

              Po Vianočných prázdninách sa žiaci opäť vrátili do školských lavíc. Svoje zážitky, ako aj vianočné tradície, ktoré zvyknú dodržiavať vo svojich rodinách si žiaci variantu C mohli porozprávať na spoločnom novoročnom posedení. Tento čas si spríjemnili rôznymi hrami, ale aj dobrotami, ktoré si spolu pripravili. Aktivitou si rozvíjali sociálne zručnosti, slovnú zásobu, kognitívne funkcie, ako aj jemnú a hrubú motoriku. Na záver si nezabudli vzájomne zaželať všetko len to najlepšie do nového roku 2024.

            • Svet očami autistov - 2023

              Každý z nás je jedinečný a má svoj unikátny pohľad na svet. Aj pohľad našich žiakov je originálny. Pomocou svojich obrázkov nás dostávajú hlbšie do ich sveta a odhaľujú tak kus svojho vnútra, vnímania reality. Aj naši žiaci majú tento dar a vedia komunikovať svojimi obrázkami. Presvedčili nás o tom svojou tvorbou, ktorou prehovorili k porotcom vo výtvarnej súťaži “Svet očami autistov“ témou „Moje najobľúbenejšie zvieratko“. V súťaži nás úspešne prezentovali žiaci z výtvarného krúžku, Slavomír Hricko (2. Miesto – „Môj pes“) a Adam Kroka (cena poroty – „Koala a Ja). Srdečne im blahoželáme k úspechu.

        • Kontakty

          • Spojená škola, Budovateľská 1309, Vranov n/T
          • +421 57 4495512, mobil:0911 031 224, PaedDr. Jozef Imrich - riaditeľ školy +421 57 4885443, mobil:0911 909 294, Mgr. Anna Novotná - zástupca riaditeľa ZŠ pre TP, ŠZŠ, PŠ +421 917 440 692, mobil:0917 440 692, Mgr. Jana Kolesárová - zástupca riaditeľa ŠMŠ, ZŠ pre autistov, ZŠ pri zdravotníckom zariadení +421 57 4885141, Mgr. Gabriela Ihnátová - odborný referent PaM +421 57 4885140, Eva Hrehová - ekonóm, hospodár +421 57 4422778 v dňoch PO, PIA, Mgr. Martina Žipajová - sociálny pracovník +421 57 4885444 - rehabilitačné oddelenie
          • Budovateľská 1309, 093 01 Vranov nad Topľou 09301 Vranov nad Topľou Slovakia
          • 42089816
          • 2022938489
          • riaditelssvt@gmail.com - PaedDr. Imrich, riaditeľ zastupcassan@gmail.com - Mgr. Novotná, zástupca riaditeľa ZŠ pre TP, ZŠ pre autistov, ŠZŠ, PŠ zastupcasmsjk@gmail.com - Mgr. Kolesárová, zástupca riaditeľa ŠMŠ, ZŠ pri zdravotníckom zariadení personalistassvt@gmail.com - Mgr. Ihnátová, odborný referent PaM hospodarsseh@gmail.com - Eva Hrehová, hospodár socialnypracssvt@gmail.com - Mgr. Žipajová, sociálny pracovník
          • +421911 031 224
        • Prihlásenie