• Canisterapia

          • To, ako pozitívne na niektorých ľudí dokážu pôsobiť zvieratá, je všeobecne známe. Canisterapia je spôsob terapie, pri ktorej sa využíva pozitívne pôsobenie psa na zdravie človeka, vzájomné pozitívne interakcie človeka so psom. Canisterapia patrí medzi špecifické formy animoterapie či zooterapie, ako sa súhrnne terapie za pomoci zvierat nazývajú. V rámci canisterapie, v piatok 27.10.2023, do našej školy zavítal krásny biely pes Deny, ktorý sa na chvíľu stal terapeutom pre našich malých „pacientov“. Bola to úplne nová, nepoznaná skúsenosť pre nás všetkých. Novo vzniknutému kamarátstvu najprv predchádzal strach, no po vzájomnom spoznaní sa, došlo k obojstrannému zblíženiu. Žiaci si s radosťou pohladili, nakŕmili i pritúlili bieleho krásavca. Tešíme sa na ďalšie stretnutie.

          • Týždeň zdravej výživy

          • S časom babieho leta, pestrých farieb a vôní ovocia i zeleniny sme si v našej škole pripomenuli 16. október – „ Svetový deň zdravej výživy“.  O výživnom stravovaní či o tom, čo je dobré a správne pre zdravý vývin detí, čomu sa vyhýbať a ako žiť, sme žiakov informovali prostredníctvom celotýždenného rozhlasového vysielania. Všetci iste vieme, že "nové" sa ľahšie učí, ak si to môžeme nielen vypočuť a prečítať, ak to aj sami skúsime či ochutnáme. Tak sme to všetko spoločne tento utorok v jednotlivých budovách našej školy pripravovali. Spoločne  sme sa pustili do prípravy chutných nátierok, šalátov, ovocných pohárov, ovocných špízov, koláčov a iných  skvelých dobrôt zo zeleniny alebo ovocia. Schopnosť stravovať sa zdravo a svoju šikovnosť preukázali naše mamy aj staré mamy, ktoré prijali pozvanie do našej školy a spoločne strávili s nami tento výnimočný deň. Svoje sily si zmerali v kvízoch, hádankách a súťažiach s témou zdravej výživy. Najťažšie to mala v tento deň asi porota, ktorá mala z veľkého množstva pripravených dobrôt ohodnotiť tie naj.

            V kategórii sladké dobroty sa umiestnili na 1. mieste - p. Printsová, 2. mieste - p. Haňová, 3. mieste - p. Knapíková. V kategórii slané pochutiny sa umiestnili na 1. mieste - p. Lajčáková Mária, 2.mieste - p. Dereninová, 3. mieste - p. Čurlík. Cenu poroty získala p. Gdovcová. Ostatní súťažiaci boli odmenení malým darčekom, ktorý venovala sponzorsky firma GVP z Vranova n. T.

            Za sponzorské dary, ktoré venovali zamestnanci školy, rodičia a starí rodičia našich žiakov na výstavu ovocia a zeleniny, ďakujeme a tiež, za to, že sa tak aktívne zapojili do nášho "Chuťového triatlonu" svojimi sladkými či slanými dobrotami.

          • "Romathan na Vranovskej scéne" a "Včela mojimi očami"

          • V stredu 25. októbra 2023 sa žiaci prakticej školy zúčastnili  kultúrneho podujatia pod názvom Romathan na Vranovskej scéne, ktoré organizoval  MsDK vo Vranove nad Topľou.Podujatie bolo „Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín“.Svojim temperamentným vystúpením účinkujúci rozospievali a roztancovali všetkých divákov. Dokonca si poniektorí žiaci spoločne zatancovali s účinkujúcimi  aj na pódiu.

            Po skončení tohto podujatia sa naši žiaci ešte zastavili na akcii organizovanej  Hornozemplínskou knižnicou vo Vranove nad Topľou pod názvom Včela mojimi očami, ktoré organizuje v rámci projektu LDI 01004  Multifunkčné centrum 4.0  (Miestny rozvoj, odstraňovanie likvidácie a inklúzie Rómov). Žiaci obdivovali  prácu pernikárok pani Vierky Obrinovej a Anky Lipkošovej,  včelára   Jozefa Tomčáka a farebné kvetinky  z listov pani Jarky Harčárovej. Nakoniec  všetkých roztancovala hudobná skupina Revial. Tancovali, nielen všetci naši žiaci, ale aj prítomní personál knižnice.  Atmosféra a nálada bola vyinkajúca. Prezradila to dobrá nálada, radosť a  úsmev na tvárach.  Ešte raz ďakujeme MsDK a Hornozemplínskej knižnici za krásne dopoludnie.

             

          • Rozhýbačka

          • Vyzeralo to na bežný školský deň, keď na druhej vyučovacej hodine chodbou zaznel prenikavý hlas píšťalky. Všetci sme vyšli na chodbu a začali sme cvičiť na pokyn rehabilitačných sestier. Skákali sme, ohýbali do strán, krúžili, pochodovali. Škoda, že to trvalo iba 10 minút. Tešíme sa na ďalšie chodbové rozptýlenie. 

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Medzinárodný deň školských knižníc vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (IASL) a pripomína sa od roku 1999. Odvtedy sa uskutočňuje každoročne štvrtý októbrový pondelok. Deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu a poznávaniu a získanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry. Naša školská knižnica dňa 23.10. v pondelok usporiadala aktivitu pod názvom „Domček, domček kto v tebe býva.“ Aktivity sa zúčastnili triedy prípr. roč a prvý roč. ZŠ s autizmom, spoločne sa zapojili do dramatizácie príbehu o zvieratkách, ktoré si našli svoj nový domov, až do chvíle kým neprišiel medveď a domček zvalil. Žiaci zvieratkám pomocou kladiviek a pesničky „Domček spadol, domček spadol, ktože nám ho opraví...“ opäť postavili, a tak sa mohli zvieratká vrátiť späť do domčeka spolu so žiakmi. V závere si vyrobili domček z papiera, do ktorého nalepili zvieratká, ktoré účinkovali v príbehu. Všetkým zapojeným ďakujeme. Dovidenia o rok.

          • Aktivita koordinátora VLV

          • Dňa 17. 10. 2023 sme si so žiakmi pripomenuli Medzinárodný deň boja proti chudobe aj na našej SŠ. Koordinátor výchovy k ľudským právam (VLV) pripravil pre žiakov aktivitu pod názvom ,,AKO BY SI POMOHOL CHUDOBNÝM“. Anketové lístky s otázkami boli rozdané triednym učiteľom vo všetkých triedach. Tí sa so žiakmi o danej problematike porozprávali a spolu so žiakmi vyplnili anketové lístky. Učitelia, ktorí majú v triede žiakov s rečovým handicapom, sa snažili vytvoriť na výkres koláž s predmetmi, ktoré by chudobnému darovali. Na ankete sa zúčastnili všetky triedy ZŠ, ŠZŠ a PŠ. Najčastejšie žiaci odpovedali, že by chudobného človeka obdarovali jedlom a svojím oblečením. Nechýbali ani odpovede, že žiaci by si takého človeka s radosťou
            pozvali domov. A práve v týchto odpovediach sa ukázala veľkosť ich srdiečok.

            Dúfam, že žiaci by sa naozaj zachovali tak, ako odpovedali na otázky v ankete. Vďaka patrí všetkým, ktorí
            sa do tejto ankety zapojili.

            Koordinátor VLV Mgr. Mariana Hašková

          • "O veľmi zaneprázdnenom pavúkovi"

          • V rámci týždňa školských knižníc sa žiaci prvého stupňa zapojili do dramatizácie príbehu od Erica Carleho O veľmi zaneprázdnenom pavúčikovi.

            ovovzniknutá relaxačná miestnosť sa zmenila na farmu plnú zvieratiek, ktoré sa snažili skamarátiť s pavučicou Jankou. Komu sa to podarilo, dostal sladkú odmenu.

          • Chuťový triatlón

          • Milí rodičia, starí rodičia.

            Srdečne Vás pozývame na posedenie spojené s ochutnávkou dňa 24.10.2023 v čase od 8:00 do 11:00 hod v hlavnej budove našej školy na Budovateľskej ulici. Tešíme sa na vaše chutné výtvory- zákusky, nátierky, šaláty, ktoré ohodnotí odborná porota.

            V tento deň prebieha netradičné vyučovanie žiakov v rámci Týždňa zdravej výživy do 11:40 hod, obedy v školskej jedálni a školský klub detí budú ako obvykle. Krúžky budú nahradené po dohode s ved. krúžku

          • Jesenné práce v SŠ

          • Slnečné počasie pretrváva a žiaci Spojenej školy to využili. Na hodine pracovného vyučovania spracovali v drviči suché konáre na štiepku. Tá skončila v školskom kompostéri ako jedna zo zložiek bioodpadu. Ten sa po čase opäť na niečo použije. Buď ako hnojivo, substrát alebo ako výplň pre ďalší vyvýšený záhon. Žiaci naďalej hodlajú v takýchto činnostiach pokračovať.
             

          • Hornozemplínska knižnica - oddelenie špeciálnych služieb

          • V piatok 13.10.2023 žiaci praktickej školy navštívili Hornozenplínsku knižnicu vo Vranove nad Topľou, konkrétne oddelenie špeciálnych služieb. Tam predviedli svoje manuálne zručnosti pri práci s 3D perom a vypaľovačkou. Svoje diela si žiaci zobrali domov pochváliť sa  rodičom. Ďakujeme zamestnancom oddelenia, ktorí pripravili pre žiakov zaujímavú  aktivitu, ktorá sa im  veľmi páčila. Veríme, že si ju čoskoro zopakujeme.

             

          • Učenie na dotyk

          • OZ Radosť vranovských detí realizuje od februára do októbra 2023 projekt „Učenie na dotyk“. Cieľom projektu je zvýšiť digitálne kompetencie žiakov so zdravotným znevýhodnením. Zámerom projektu je zakúpiť výučbovú interaktívnu podlahu, ktorá umožní ovládanie základov práce s digitálnymi technológiami aj žiakom s narušenou mobilitou, s mentálnym postihnutím, s rôznymi formami spasticity, s PAS..., deťom, ktorým hendikep znemožňuje ovládanie bežných PC, čím sa znižujú ich zdroje získavania informácií prostredníctvom sledovania informačno-komunikačných technológií. Projekt zefektívni a inovuje vzdelávanie žiakov so zdravotným znevýhodnením, posilní esenciálne vzdelávanie postavené na základoch rozvoja mäkkých zručností, podporí spoluprácu, dôveru a psychickú pohodu žiakov. Zároveň výrazne ovplyvní životný štýl žiakov s postihnutím a ich začlenenie do bežného života, spoločnosti. Projekt je realizovaný s podporou Nadácie VSE.

             

             

          • Deň remesiel vo Vranove

          • Dňa 05.10.2023  sa žiaci spojenej školy zúčastnili akcie pod názvom "Zemplínske remeslo má zlaté dno", ktoré organizovalo mesto Vranov nad Topľou. Žiaci mali možnosť vidieť ukážky prác rôznych remesiel ako je píšťalkárstvo,  hračkárstvo,medovnikárstvo, remenárstvo,rezbárstvo, krajčírstvo, kovotepectvo, maľovaný textil, košikárstvo, hrnčiarstvo, čipkárstvo, kovošperkárstvo, včelie produkty, kováčstvo.

            Niektoré z remesiel si mali žiaci možnosť aj vyskúšať a ukázať tak svoju zručnosť a šikovnosť. Táto akcia sa  našim žiakom veľmi páčila a je pre nich veľkým prínosom a inšpiráciou  na ceste za poznávaním remesiel, zvykov a tradícií našich predkov. 

          • Naše tradície

          • Naše kultúrne dedičstvo je veľmi bohaté, rozmanité a samozrejmé prekrásne o čom sme sa znova presvedčili na výstavke krojovaných bábik v Hornozemplínskej knižnici v našom meste. Pozreli sme si kroje z jednotlivých časti východného Slovenska. Nechýbal ani kroj z našej blízkej obce Zámutov.
            Výstavka sa žiakom páčila a boli očarení krásou a pestrosťou jednotlivých odevov. Taktiež sme žiakom priblížili aj snahu a ochotu jednotlivcov, zachovať naše tradície v takejto krásnej podobe čo niekedy nie je vôbec jednoduché. Ďakujeme všetkým šikovným tetám za takéto krásne bábiky.

          • Jesenná výstavka ZŠ Sídlisko II

          • ňa 04. 10. 2023 sa naši žiaci 1.A, 2.B a 2.A ŠZŠ zúčastnili výstavky jesenných plodov a výrobkov z nich, na ktorú nás pozvali naši susedia a kamaráti zo ZŠ Sídlisko II. Žiaci si mohli pozrieť výtvory z tekvíc, šišiek, orechov a iných jesenných plodov. Výstava sa našim žiakom veľmi páčila a bola pre nich veľkou inšpiráciou. Svoje zručnosti budú môcť preukázať na výstavke, ktorú budeme realizovať v Týždni zdravej výživy na našej SŠ od 23. 10. 2022. Poďakovanie patrí p. uč. Mgr. Andrejčákovej, ktorá nás pozvala, milo privítala a žiakov odmenila sladkosťou.

          • Oznam pre rodičov

          • Dňa 06.10.2023 piatok končia všetci žiaci aj v PŠ vyučovanie 11.40 hod. - 4. vyučovacou hodinou  /prevádzkové dôvody/.

            Obedy fungujú riadne.

            Bude otvorený len jeden ŠKD na Budovateľskej ulici a to  pre žiakov pracujúcich rodičov riadne do 15.30 hod.

            ŠKD  a obedy v PŠ fungujú riadne  do 15.30 hod.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • „Nebezpečný alkohol“

          • Alkohol je droga legálna a v spoločnosti tolerovaná. Požívanie alkoholu osobami do 18 rokov sa často prehliada. Negatívne účinky pitia alkoholu deťmi a mládežou sú viaceré, medzi najzávažnejšie patria zdravotné riziká. Závažné je aj riziko vzniku závislosti. Vyskytujú sa problémy v škole, ako napríklad zhoršenie prospechu, záškoláctvo, konflikty s rovesníkmi i učiteľmi. Keďže pitie alkoholu zvyšuje agresivitu, znižuje zábrany a ovplyvňuje úsudok, dopúšťajú sa širokej palety rizikového a často až život ohrozujúceho správania.

                        Veľmi dôležitou v tejto oblasti je primárna prevencia zameraná na predchádzanie patologických dôsledkov. Je nutné konštatovať, že jednorazové aktivity nemôžu nahradiť sústavnú a cielenú systematickú prácu v rámci primárnej prevencie. V školách sa prevencia zameriava na prevenciu nelegálnych drog a na prevenciu alkoholu sa často akoby zabúdalo. To bolo hlavným motívom, že v mesiaci september sme sa v rámci protidrogovej prevencie venovali prevencii alkoholizmu. Žiaci boli interaktívnou a im blízkou hravou formou oboznámení s negatívnymi dopadmi užívania alkoholu na ich život a bola im ponúknutá alternatíva v podobe zdravého životného štýlu.

                        Žiaci sa prostredníctvom rôznych aktivít oboznámili s následkami užívania alkoholu, so správnym životným štýlom a sami mohli vyjadriť svoj názor na negatíva nadmerného pitia. Výstupom aktivity „Nebezpečný alkohol“ bolo vyhotovenie plagátu na tému prevencie alkoholizmu, kde mohli žiaci výtvarným spôsobom zobraziť negatíva nadmerného užívania aj svoj postoj k alkoholu.

            • Canisterapia

              To, ako pozitívne na niektorých ľudí dokážu pôsobiť zvieratá, je všeobecne známe. Canisterapia je spôsob terapie, pri ktorej sa využíva pozitívne pôsobenie psa na zdravie človeka, vzájomné pozitívne interakcie človeka so psom. Canisterapia patrí medzi špecifické formy animoterapie či zooterapie, ako sa súhrnne terapie za pomoci zvierat nazývajú. V rámci canisterapie, v piatok 27.10.2023, do našej školy zavítal krásny biely pes Deny, ktorý sa na chvíľu stal terapeutom pre našich malých „pacientov“. Bola to úplne nová, nepoznaná skúsenosť pre nás všetkých. Novo vzniknutému kamarátstvu najprv predchádzal strach, no po vzájomnom spoznaní sa, došlo k obojstrannému zblíženiu. Žiaci si s radosťou pohladili, nakŕmili i pritúlili bieleho krásavca. Tešíme sa na ďalšie stretnutie.

            • Týždeň zdravej výživy

              S časom babieho leta, pestrých farieb a vôní ovocia i zeleniny sme si v našej škole pripomenuli 16. október – „ Svetový deň zdravej výživy“.  O výživnom stravovaní či o tom, čo je dobré a správne pre zdravý vývin detí, čomu sa vyhýbať a ako žiť, sme žiakov informovali prostredníctvom celotýždenného rozhlasového vysielania. Všetci iste vieme, že "nové" sa ľahšie učí, ak si to môžeme nielen vypočuť a prečítať, ak to aj sami skúsime či ochutnáme. Tak sme to všetko spoločne tento utorok v jednotlivých budovách našej školy pripravovali. Spoločne  sme sa pustili do prípravy chutných nátierok, šalátov, ovocných pohárov, ovocných špízov, koláčov a iných  skvelých dobrôt zo zeleniny alebo ovocia. Schopnosť stravovať sa zdravo a svoju šikovnosť preukázali naše mamy aj staré mamy, ktoré prijali pozvanie do našej školy a spoločne strávili s nami tento výnimočný deň. Svoje sily si zmerali v kvízoch, hádankách a súťažiach s témou zdravej výživy. Najťažšie to mala v tento deň asi porota, ktorá mala z veľkého množstva pripravených dobrôt ohodnotiť tie naj.

              V kategórii sladké dobroty sa umiestnili na 1. mieste - p. Printsová, 2. mieste - p. Haňová, 3. mieste - p. Knapíková. V kategórii slané pochutiny sa umiestnili na 1. mieste - p. Lajčáková Mária, 2.mieste - p. Dereninová, 3. mieste - p. Čurlík. Cenu poroty získala p. Gdovcová. Ostatní súťažiaci boli odmenení malým darčekom, ktorý venovala sponzorsky firma GVP z Vranova n. T.

              Za sponzorské dary, ktoré venovali zamestnanci školy, rodičia a starí rodičia našich žiakov na výstavu ovocia a zeleniny, ďakujeme a tiež, za to, že sa tak aktívne zapojili do nášho "Chuťového triatlonu" svojimi sladkými či slanými dobrotami.

            • "Romathan na Vranovskej scéne" a "Včela mojimi očami"

              V stredu 25. októbra 2023 sa žiaci prakticej školy zúčastnili  kultúrneho podujatia pod názvom Romathan na Vranovskej scéne, ktoré organizoval  MsDK vo Vranove nad Topľou.Podujatie bolo „Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín“.Svojim temperamentným vystúpením účinkujúci rozospievali a roztancovali všetkých divákov. Dokonca si poniektorí žiaci spoločne zatancovali s účinkujúcimi  aj na pódiu.

              Po skončení tohto podujatia sa naši žiaci ešte zastavili na akcii organizovanej  Hornozemplínskou knižnicou vo Vranove nad Topľou pod názvom Včela mojimi očami, ktoré organizuje v rámci projektu LDI 01004  Multifunkčné centrum 4.0  (Miestny rozvoj, odstraňovanie likvidácie a inklúzie Rómov). Žiaci obdivovali  prácu pernikárok pani Vierky Obrinovej a Anky Lipkošovej,  včelára   Jozefa Tomčáka a farebné kvetinky  z listov pani Jarky Harčárovej. Nakoniec  všetkých roztancovala hudobná skupina Revial. Tancovali, nielen všetci naši žiaci, ale aj prítomní personál knižnice.  Atmosféra a nálada bola vyinkajúca. Prezradila to dobrá nálada, radosť a  úsmev na tvárach.  Ešte raz ďakujeme MsDK a Hornozemplínskej knižnici za krásne dopoludnie.

               

            • Rozhýbačka

              Vyzeralo to na bežný školský deň, keď na druhej vyučovacej hodine chodbou zaznel prenikavý hlas píšťalky. Všetci sme vyšli na chodbu a začali sme cvičiť na pokyn rehabilitačných sestier. Skákali sme, ohýbali do strán, krúžili, pochodovali. Škoda, že to trvalo iba 10 minút. Tešíme sa na ďalšie chodbové rozptýlenie. 

            • Medzinárodný deň školských knižníc

              Medzinárodný deň školských knižníc vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (IASL) a pripomína sa od roku 1999. Odvtedy sa uskutočňuje každoročne štvrtý októbrový pondelok. Deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu a poznávaniu a získanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry. Naša školská knižnica dňa 23.10. v pondelok usporiadala aktivitu pod názvom „Domček, domček kto v tebe býva.“ Aktivity sa zúčastnili triedy prípr. roč a prvý roč. ZŠ s autizmom, spoločne sa zapojili do dramatizácie príbehu o zvieratkách, ktoré si našli svoj nový domov, až do chvíle kým neprišiel medveď a domček zvalil. Žiaci zvieratkám pomocou kladiviek a pesničky „Domček spadol, domček spadol, ktože nám ho opraví...“ opäť postavili, a tak sa mohli zvieratká vrátiť späť do domčeka spolu so žiakmi. V závere si vyrobili domček z papiera, do ktorého nalepili zvieratká, ktoré účinkovali v príbehu. Všetkým zapojeným ďakujeme. Dovidenia o rok.

            • Aktivita koordinátora VLV

              Dňa 17. 10. 2023 sme si so žiakmi pripomenuli Medzinárodný deň boja proti chudobe aj na našej SŠ. Koordinátor výchovy k ľudským právam (VLV) pripravil pre žiakov aktivitu pod názvom ,,AKO BY SI POMOHOL CHUDOBNÝM“. Anketové lístky s otázkami boli rozdané triednym učiteľom vo všetkých triedach. Tí sa so žiakmi o danej problematike porozprávali a spolu so žiakmi vyplnili anketové lístky. Učitelia, ktorí majú v triede žiakov s rečovým handicapom, sa snažili vytvoriť na výkres koláž s predmetmi, ktoré by chudobnému darovali. Na ankete sa zúčastnili všetky triedy ZŠ, ŠZŠ a PŠ. Najčastejšie žiaci odpovedali, že by chudobného človeka obdarovali jedlom a svojím oblečením. Nechýbali ani odpovede, že žiaci by si takého človeka s radosťou
              pozvali domov. A práve v týchto odpovediach sa ukázala veľkosť ich srdiečok.

              Dúfam, že žiaci by sa naozaj zachovali tak, ako odpovedali na otázky v ankete. Vďaka patrí všetkým, ktorí
              sa do tejto ankety zapojili.

              Koordinátor VLV Mgr. Mariana Hašková

            • Chuťový triatlón

              Milí rodičia, starí rodičia.

              Srdečne Vás pozývame na posedenie spojené s ochutnávkou dňa 24.10.2023 v čase od 8:00 do 11:00 hod v hlavnej budove našej školy na Budovateľskej ulici. Tešíme sa na vaše chutné výtvory- zákusky, nátierky, šaláty, ktoré ohodnotí odborná porota.

              V tento deň prebieha netradičné vyučovanie žiakov v rámci Týždňa zdravej výživy do 11:40 hod, obedy v školskej jedálni a školský klub detí budú ako obvykle. Krúžky budú nahradené po dohode s ved. krúžku

            • Jesenné práce v SŠ

              Slnečné počasie pretrváva a žiaci Spojenej školy to využili. Na hodine pracovného vyučovania spracovali v drviči suché konáre na štiepku. Tá skončila v školskom kompostéri ako jedna zo zložiek bioodpadu. Ten sa po čase opäť na niečo použije. Buď ako hnojivo, substrát alebo ako výplň pre ďalší vyvýšený záhon. Žiaci naďalej hodlajú v takýchto činnostiach pokračovať.
               

            • Učenie na dotyk

              OZ Radosť vranovských detí realizuje od februára do októbra 2023 projekt „Učenie na dotyk“. Cieľom projektu je zvýšiť digitálne kompetencie žiakov so zdravotným znevýhodnením. Zámerom projektu je zakúpiť výučbovú interaktívnu podlahu, ktorá umožní ovládanie základov práce s digitálnymi technológiami aj žiakom s narušenou mobilitou, s mentálnym postihnutím, s rôznymi formami spasticity, s PAS..., deťom, ktorým hendikep znemožňuje ovládanie bežných PC, čím sa znižujú ich zdroje získavania informácií prostredníctvom sledovania informačno-komunikačných technológií. Projekt zefektívni a inovuje vzdelávanie žiakov so zdravotným znevýhodnením, posilní esenciálne vzdelávanie postavené na základoch rozvoja mäkkých zručností, podporí spoluprácu, dôveru a psychickú pohodu žiakov. Zároveň výrazne ovplyvní životný štýl žiakov s postihnutím a ich začlenenie do bežného života, spoločnosti. Projekt je realizovaný s podporou Nadácie VSE.

               

               

            • Deň remesiel vo Vranove

              Dňa 05.10.2023  sa žiaci spojenej školy zúčastnili akcie pod názvom "Zemplínske remeslo má zlaté dno", ktoré organizovalo mesto Vranov nad Topľou. Žiaci mali možnosť vidieť ukážky prác rôznych remesiel ako je píšťalkárstvo,  hračkárstvo,medovnikárstvo, remenárstvo,rezbárstvo, krajčírstvo, kovotepectvo, maľovaný textil, košikárstvo, hrnčiarstvo, čipkárstvo, kovošperkárstvo, včelie produkty, kováčstvo.

              Niektoré z remesiel si mali žiaci možnosť aj vyskúšať a ukázať tak svoju zručnosť a šikovnosť. Táto akcia sa  našim žiakom veľmi páčila a je pre nich veľkým prínosom a inšpiráciou  na ceste za poznávaním remesiel, zvykov a tradícií našich predkov. 

            • Naše tradície

              Naše kultúrne dedičstvo je veľmi bohaté, rozmanité a samozrejmé prekrásne o čom sme sa znova presvedčili na výstavke krojovaných bábik v Hornozemplínskej knižnici v našom meste. Pozreli sme si kroje z jednotlivých časti východného Slovenska. Nechýbal ani kroj z našej blízkej obce Zámutov.
              Výstavka sa žiakom páčila a boli očarení krásou a pestrosťou jednotlivých odevov. Taktiež sme žiakom priblížili aj snahu a ochotu jednotlivcov, zachovať naše tradície v takejto krásnej podobe čo niekedy nie je vôbec jednoduché. Ďakujeme všetkým šikovným tetám za takéto krásne bábiky.

            • Jesenná výstavka ZŠ Sídlisko II

              ňa 04. 10. 2023 sa naši žiaci 1.A, 2.B a 2.A ŠZŠ zúčastnili výstavky jesenných plodov a výrobkov z nich, na ktorú nás pozvali naši susedia a kamaráti zo ZŠ Sídlisko II. Žiaci si mohli pozrieť výtvory z tekvíc, šišiek, orechov a iných jesenných plodov. Výstava sa našim žiakom veľmi páčila a bola pre nich veľkou inšpiráciou. Svoje zručnosti budú môcť preukázať na výstavke, ktorú budeme realizovať v Týždni zdravej výživy na našej SŠ od 23. 10. 2022. Poďakovanie patrí p. uč. Mgr. Andrejčákovej, ktorá nás pozvala, milo privítala a žiakov odmenila sladkosťou.

            • Oznam pre rodičov

              Dňa 06.10.2023 piatok končia všetci žiaci aj v PŠ vyučovanie 11.40 hod. - 4. vyučovacou hodinou  /prevádzkové dôvody/.

              Obedy fungujú riadne.

              Bude otvorený len jeden ŠKD na Budovateľskej ulici a to  pre žiakov pracujúcich rodičov riadne do 15.30 hod.

              ŠKD  a obedy v PŠ fungujú riadne  do 15.30 hod.

              Ďakujeme za pochopenie.

            • „Nebezpečný alkohol“

              Alkohol je droga legálna a v spoločnosti tolerovaná. Požívanie alkoholu osobami do 18 rokov sa často prehliada. Negatívne účinky pitia alkoholu deťmi a mládežou sú viaceré, medzi najzávažnejšie patria zdravotné riziká. Závažné je aj riziko vzniku závislosti. Vyskytujú sa problémy v škole, ako napríklad zhoršenie prospechu, záškoláctvo, konflikty s rovesníkmi i učiteľmi. Keďže pitie alkoholu zvyšuje agresivitu, znižuje zábrany a ovplyvňuje úsudok, dopúšťajú sa širokej palety rizikového a často až život ohrozujúceho správania.

                          Veľmi dôležitou v tejto oblasti je primárna prevencia zameraná na predchádzanie patologických dôsledkov. Je nutné konštatovať, že jednorazové aktivity nemôžu nahradiť sústavnú a cielenú systematickú prácu v rámci primárnej prevencie. V školách sa prevencia zameriava na prevenciu nelegálnych drog a na prevenciu alkoholu sa často akoby zabúdalo. To bolo hlavným motívom, že v mesiaci september sme sa v rámci protidrogovej prevencie venovali prevencii alkoholizmu. Žiaci boli interaktívnou a im blízkou hravou formou oboznámení s negatívnymi dopadmi užívania alkoholu na ich život a bola im ponúknutá alternatíva v podobe zdravého životného štýlu.

                          Žiaci sa prostredníctvom rôznych aktivít oboznámili s následkami užívania alkoholu, so správnym životným štýlom a sami mohli vyjadriť svoj názor na negatíva nadmerného pitia. Výstupom aktivity „Nebezpečný alkohol“ bolo vyhotovenie plagátu na tému prevencie alkoholizmu, kde mohli žiaci výtvarným spôsobom zobraziť negatíva nadmerného užívania aj svoj postoj k alkoholu.

        • Kontakty

          • Spojená škola, Budovateľská 1309, Vranov n/T
          • +421 57 4495512, mobil:0911 031 224, PaedDr. Jozef Imrich - riaditeľ školy +421 57 4885443, mobil:0911 909 294, Mgr. Anna Novotná - zástupca riaditeľa ZŠ pre TP, ŠZŠ, PŠ +421 917 440 692, mobil:0917 440 692, Mgr. Jana Kolesárová - zástupca riaditeľa ŠMŠ, ZŠ pre autistov, ZŠ pri zdravotníckom zariadení +421 57 4885141, Mgr. Gabriela Ihnátová - odborný referent PaM +421 57 4885140, Eva Hrehová - ekonóm, hospodár +421 57 4422778 v dňoch PO, PIA, Mgr. Martina Žipajová - sociálny pracovník +421 57 4885444 - rehabilitačné oddelenie
          • Budovateľská 1309, 093 01 Vranov nad Topľou 09301 Vranov nad Topľou Slovakia
          • 42089816
          • 2022938489
          • riaditelssvt@gmail.com - PaedDr. Imrich, riaditeľ zastupcassan@gmail.com - Mgr. Novotná, zástupca riaditeľa ZŠ pre TP, ZŠ pre autistov, ŠZŠ, PŠ zastupcasmsjk@gmail.com - Mgr. Kolesárová, zástupca riaditeľa ŠMŠ, ZŠ pri zdravotníckom zariadení personalistassvt@gmail.com - Mgr. Ihnátová, odborný referent PaM hospodarsseh@gmail.com - Eva Hrehová, hospodár socialnypracssvt@gmail.com - Mgr. Žipajová, sociálny pracovník
          • +421911 031 224
        • Prihlásenie